ПоддержатьУкраїнська

Хімічні опіки, кишкові інфекції, гепатити. Який із центральних пляжів Одеси найнебезпечніший?

StopCor
StopCor

StopCor

Хімічні опіки, кишкові інфекції, гепатити. Який із центральних пляжів Одеси найнебезпечніший?

Сонце, море, пісочок. А ще бонусом – купа інфекцій, розладів та дещо страшніше. Все це можна підхопити, лише разочок скупавшись на одному із центральних пляжів Одеси. Тому, де майже рік лежить затонулий танкер «Delfi». Журналісти «СтопКору» провели розслідування, яке шокувало лікарів та екологів.

 Затонулий танкер «Delfi» біля одеського пляжу «Дельфін». Фото: «СтопКор»

Смертельний пляж

Одеський пляж «Дельфін» - одне із центральних місць відпочинку містян та гостей Південної Пальміри. Популярна локація для фотосесій та весільних церемоній. А від минулого року – ще й місце техногенної катастрофи.

Саме сюди наприкінці листопада 2019 року прибило танкер «Delfi» — контрабандне судно, яке зазнало аварії та лягло на мілину за кількасот метрів від берега. Попри те, що танкер був майже порожнім, з нього час від часу витікає нафта. Тож купання поблизу перетворюється на гру в рулетку, де відпочивальник щоразу ризикує власним здоров'ям.

 Затонулий танкер «Delfi». Фото «СтопКор»

Екологи шоковані, влада – ні

Щойно танкер зазнав аварії, фахівці одразу забили на сполох. Наскільки масштабна небезпека — одразу відзвітували інспектори екологічної служби. Показники вмісту нафтопродуктів у морі зашкалювали — норма була перевищена у півтори сотні разів. При цьому в Одеській ОДА запевнили, що на судні немає жодних небезпечних речовин.

«У перші дні інспекція зареєструвала перевищення нафтопродуктів у 157 разів. Це танкер, що перевозив нафтопродукти, різні фракції, в основному важкі. Нафтопродукти мають властивість осідати на металі, значно накопичуючись. Відсутність нафти у танкері ні про що не говорить. Якби вона була — ми б говорили про катастрофу вже національного масштабу. Але навіть у майже порожньому судні кількість небезпечних речовин дуже і дуже велика», — пояснив «СтопКору» еколог та мікробіолог Владислав Валінський.

 Забір води біля затонулого судна. Фото: «СтопКор»

Ситуація погіршилася навесні з початком тепла, стверджують фахівці, а влітку, у розпал пляжного сезону, показники знову сягнули небезпечних позначок. Так, обласна екологічна інспекція фіксувала перевищення норми нафтопродуктів у воді у 7 і навіть у 16 разів. При цьому місцева влада проблеми не бачить. Так, в обласній держадміністрації журналістам «СтопКору» заявили, що ситуація під контролем.

«Дивіться, екоінспекція кожного дня вранці та ввечері бере проби води задля встановлення рівня забруднення води. Тому один день дійсно може бути перевищення граничної норми, в інший — ні. Попри це, представники екоінспекції фіксують можливі наслідки й можливі збитки задля виставлення відшкодування цих збитків з боку судновласника», — заявив Максим Куций, голова Одеської ОДА.

 Плями нафти, що витікає із танкера. Фото: «СтопКор»

Цироз і рак замість засмаги

Нафта, яка входить до складу пального — це токсична речовина. При контакті із будь-якою живою істотою вона викликає отруєння. І людина — не виняток. Уже доведено, що у районах, де фіксували розрив нафтогонів, згодом відзначали збільшення кількості онкозахворювань і смертей від цього діагнозу.

Лікарі стверджують: нафтові вуглеводні впливають на серцево-судинну систему і на показники крові (зниження вмісту гемоглобіну та еритроцитів), спричиняють ураження печінки (цирози і гепатити), порушують роботу ендокринних залоз, органів зору та слуху. У результаті частих повторних отруєнь розвиваються нервові розлади та епілепсії.

Рідка нафта та її похідні негативно діють на шкіру, викликаючи дерматити та екземи. Випари нафтопродуктів не лише вражають центральну нервову систему, але й можуть викликати гострі і хронічні отруєння, іноді зі смертельним результатом.

 Затонулий танкер з висоти. Фото: «СтопКор»

Процедуру ліквідації подібних катастроф чітко регламентує закон. У цьому випадку — морське право, згідно з яким у судновласника є 7 місяців, аби владнати ситуацію. Якщо ні — це має зробити місцева влада.

 «Тут вся справа у виконанні. У нас є і морська адміністрація, і АМПУ, і Міністерство інфраструктури, є міські екологічні та рятувальні служби, ціла купа органів. І всі вони списують проблему один на одного, крайнього знайти просто неможливо», — поскаржився «СтопКору» Олександр Захаров, депутат Одеської міської ради.

 Купатися біля затонулого танкера заборонено. Фото: «СтопКор»

Події  довкола танкера «Delfi» дедалі більше обростають новими подробицями та міфами. Наразі на пляжі «Дельфін» заборонено купатися. Однак відпочивальники продовжують це робити, і «СтопКор» цьому свідок.

Яку ще загрозу несе судно під Одесою, які збитки від катастрофи зазнала держава та хто їх відшкодує? І нарешті: коли купатися у Чорному морі буде безпечно? Більше подробиць – у розслідуванні Артема Поліковського «Смертельне море»:

https://www.youtube.com/watch?v=PPvHnGCbPhk&t=400s

Другие новости