ПоддержатьУкраїнська

Іран досі не пояснив сліди ядерних матеріалів на незаявлених об’єктах - МАГАТЕ

StopCor
StopCor

StopCor

Іран досі не пояснив сліди ядерних матеріалів на незаявлених об’єктах - МАГАТЕ

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі у своєму виступі на засіданні Ради керівників МАГАТЕ у понеділок, 13 вересня.

"Наявність частинок урану антропогенного походження на трьох об’єктах в Ірані, які не були заявлені Агентству, а також наявність ізотопно змінених частинок на одному з цих об’єктів є чітким свідченням того, що ядерний матеріал та/або обладнання, забруднене ядерним матеріалом, були присутні в цих місцях. Іран досі не надав необхідних пояснень щодо присутності частинок ядерного матеріалу", - заявив Гроссі.

Він додав, що Іран також залишив без відповіді запитання Агентства щодо іншого незаявленого об’єкта, як і не надав інформації щодо нинішнього місцезнаходження природного урану у вигляді металевого диска.

"Я глибоко занепокоєний з приводу того, що ядерний матеріал був присутній на незаявлених місцях в Ірані та що Агентство не знає поточні місця розташування цього ядерного матеріалу. І я також залишаюся занепокоєним, що навіть через два роки вищезазначені питання щодо гарантій стосовно чотирьох об’єктів в Ірані, які не були заявлені Агентству, залишаються невирішеними", - заявив генсек МАГАТЕ.

Він закликав іранську владу негайно надати необхідні пояснення, інформацію та документацію з приводу порушених Агентством питань.

У понеділок, 13 вересня, у Відні проходить засідання Ради керівників МАГАТЕ. Одне з питань розгляду – іранська ядерна програма.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Іран відвідав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. За результатами візиту було повідомлено, що Тегеран дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії обслуговувати камери спостереження на заявлених ядерних об'єктах в країні.

Джерело: Укрінформ

Другие новости