ПоддержатьУкраїнська

Маас: Лукашенко закручує спіраль напруженості з ЄС

StopCor
StopCor

StopCor

Маас: Лукашенко закручує спіраль напруженості з ЄС

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, коментуючи ситуацію в білоруському прикордонному районі, передає кореспондент Укрінформу.

«Лукашенко продовжує обертати небезпечну спіраль ескалації, з якої немає виходу для нього самого... Але Європейський Союз не можна шантажувати», - заявив німецький міністр.

Він назвав картини, які надходять з білоруського кордону, жахливими. Лукашенко безжально використовує людей, які шукають притулку, як заручників для своєї цинічної владної гри, зазначив дипломат. За словами Мааса, Лукашенко свідомо чинить тиск на весь ЄС та окремі країни-члени ЄС, такі як Польща та Литва і таким чином свідомо ризикує життям постраждалих, які для нього є не що інше, як фігурами у його владній грі.

ЄС своїми кроками за останні кілька місяців вже дав зрозуміти, що рішуче вживаємо заходів проти «підступної та нелюдської поведінки пана Лукашенка та його союзників», нагадав Маас. Він запевнив, що цей шлях буде продовжено з акцентом на 4 моментах.

По-перше, ніхто, хто потребує допомоги, не буде залишений на самоті, різні гуманітарні організації готові допомогти, як у Білорусі, так і в Польщі, в прикордонних регіонах.

По-друге, треба зупинити незаконну контрабанду. «Нікому не можна безкарно брати участі в нелюдській діяльності Лукашенка», - заявив Маас. Він зазначив, що ЄС надсилає цей меседж країнам походження та транзиту, а також авіакомпаніям, за допомогою яких людей доставляють до Білорусі. ЄС готовий «зробити чіткі висновки» в цьому питанні.

По-третє, планується розширення та посилення санкцій ЄС проти режиму Лукашенка, санкціонувати будуть усіх, хто бере участь у цілеспрямованому ввезенні мігрантів. «Лукашенко має усвідомити, що його розрахунок не спрацьовує», - зауважив глава німецького зовнішньополітичного відомства. Він не виключає в майбутньому поширення санкцій на інші сфери білоруської економіки.

По-четверте, завданням є роз’яснювальна робота в країнах походження, спростування фальшивих обіцянок «за які біженці платять тисячі доларів з тим, щоб урешті решт опинитися у білоруських лісах».

Нагадаємо, ЄС звинувачує режим Олексендра Лукашенко в контрабанді нелегальних мігрантів. Криза триває з серпня. Тисячі мігрантів, які «легально» прибули до Мінська, зібралися на кордоні з Польщею. Більшість з шукачів притулку сподівається згодом дістатися Німеччини.

Фото: МЗС Німеччини

Джерело: Укрінформ

Другие новости