ПоддержатьУкраїнська

Посол України в Австрії: Позаблоковий статус не врятував нас від російської агресії

StopCor
StopCor

StopCor

Посол України в Австрії: Позаблоковий статус не врятував нас від російської агресії

Про це заявив посол України в Австрії Василь Химинець в інтерв’ю виданню Kronen Zeitung, передає Укрінформ.

"Агресивна політика Путіна вже змусила і нейтральні країни, такі як Швеція та Фінляндія, подумати про питання вступу до НАТО. Ми були більш-менш нейтральними і позаблоковими. І що це нам принесло? Путін анексував Крим і окупував частини Донецької та Луганської областей", - сказав Химинець.

Він також вказав на те, що коли окремі австрійські політики "вимагають, щоб ми проявили порозуміння щодо Путіна та його занепокоєння оборонними озброєннями чи присутністю НАТО в Україні", в Україні такі заяви вважають "шкідливими". "Потрібно припинити займати позицію з умиротворення Путіна", - наголосив дипломат.

За його словами, зовнішньополітичний курс є суверенним правом кожної держави, і Україна має право сама визначати, куди і як їй рухатися. "Хочемо ми стати членом ЄС чи НАТО – це тільки наша справа та справа відповідних членів. Не Путіна", - наголосив він.

Посол також зауважив, що НАТО є оборонним альянсом. "Історія чітко засвідчує, що НАТО є гарантією свободи, безпеки та достатку. А українці хочуть жити у свободі, мирі та достатку. Враховуючи безпекові загрози для Європи з боку Росії, я думаю, що для Європи було б розумно обговорювати ризики неприєднання України до ЄС", - сказав Химинець.

Водночас посол заявив, що треба ставитися з усією серйозністю до ситуації на українському кордоні, поблизу якого Росія розмістила понад 100 тис. військових, адже ознаки вказують на ескалацію та ймовірний напад. За його словами, Україна тісно працює зі своїми партнерами задля деескалації. "Україна хоче миру. Наші партнери також хочуть миру та безпеки в Європі. Це – наші спільні інтереси", - сказав він.

Дипломат також згадав про готовність США, ЄС та інших партнерів України запровадити "болючі економічні санкції" у разі подальшого вторгнення Росії в Україну. Українці теж захищатимуть свою Батьківщину, тому "для Путіна ця військова акція, як і інші заходи, обов’язково матиме дуже болючі наслідки", заявив він.

При цьому посол зауважив, що "нам потрібна оборонна зброя, щоб захистити себе".

Як повідомлялося, 22 грудня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км перебуває 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі.

Джерело: Укрінформ

Другие новости