ПоддержатьУкраїнська

Ситуація в Нацкомісії зі стандартів державної мови та зупинення повноважень Демської: що сталося

Володимир Мозгунов
Володимир Мозгунов

Заступник Голови Національної комісії зі стандартів державної мови

Ситуація в Нацкомісії зі стандартів державної мови та зупинення повноважень Демської: що сталося

Протягом останнього тижня відбулося кілька подій, які змушують вийти з публічною заявою про дії Орисі Демської на посаді голови Національної комісії зі стандартів державної мови.

 Мозгунов про ситуацію в Національній комісії зі стандартів української мови Ілюстрація: СтопКор

Офіційні заяви від імені комісії, які озвучувала пані Орися Демська протягом майже року, мають дуже мало спільного з реальністю.

Намагання членів комісії у процесі її становлення як нового органу влади працювати за вимогами Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», на жаль, дали мало результатів. І причиною цьому є пані Орися Демська.

Пані Орисю Демську саме члени комісії обрали головою.

Адже саме так визначає закон:

  • головою комісії повинен стати один з нас.
  • Найголовніше, що є в законі – комісія є колегіальним органом влади зі спеціальним статусом.

Ставши головою комісії у лютому 2020 року за результатами голосування, пані Орися Демська дуже швидко забула про норми та принципи колегіальності. Можливо, вона про них і не знала. Або не хотіла знати.

Крок за кроком вона підміняла рішення комісії своїми наказами. Стала одноосібно визначати, що буде робити комісія, а чого не буде.

Так, скажімо, комісія не може виконати норми закону щодо співпраці з Інститутом української мови НАН України. Тільки тому, що пані Орися Демська цього не хоче. Цікава позиція високопосадовиці, яка є державним службовцем і повинна діяти тільки в межах і в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Але проблема співпраці з Інститутом української мови НАН України – це не єдина у діяльності комісії, яка довірила пані Орисі Демській бути головою.

Крок за кроком пані Орися Демська стала одноосібно визначати, як буде відбуватися іспит на визначення рівня володіння державною мовою.

І тут увага.

Саме пані Орися Демська вирішила, що претенденти, які з певних об'єктивних причин не змогли з'явитися на іспит – захворіли, потрапили в аварію – не матимуть права протягом 4 місяців складати цей іспит.

Закон такої норми не визначає! Закон говорить інше!

Наразі пані Орися Демська апелює до громадськості. Тоді хай спробує пояснити громадянському суспільству, чому за два роки своєї роботи на посаді голови комісії вона не спромоглася організувати процес створення громадської ради?

Ви спитайте, шановні громадяни.

Я скажу тільки одне: члени комісії ставили це питання на засіданні ще у червні 2020 року. Навіть розглянули проєкт положення про громадську раду. Після чого пані Орися Демська вирішила, що питання взаємодії з громадянським суспільством не на часі. Саме так вона говорила членам комісії. І ми не зовсім розуміли чому. Тоді не розуміли. Тепер знаємо, що громадянське суспільство пані Орисі Демській потрібне тільки тоді, коли треба цей механізм співпраці між владою та громадянами використати для дивних цілей. В інших випадках пані Орися Демська уникає громадянського суспільства.

 Орися Демська Фото: сайт Національної комісії зі стандартів державної мови

Натомість вона сама визначає, які умови створювати для громадян при складанні іспиту.

Про місця проведення іспиту, скільки їх є, де вони є, як туди потрапляють претенденти – на всі ці питання знає відповіді тільки вона.

Коли члени комісії стали вимагати озвучити все це, вона заявила просто: ви про це знати не будете. Бо не будете!

Не повинні знати члени комісії, як у того чи іншого претендента з'являється оцінка за усну частину іспиту, хто її поставив. Це таємниця. Протоколи з оцінками, які членам комісії пропонували весь цей час ухвалювати, виглядають дивно. Там є прізвища та цифри, натомість, важко зрозуміти, звідки взялися ці цифри. Членам комісії пропонували голосувати за проєкти документів, на яких жодна посадова особа з апарату комісії не ставила свого підпису.

І коли члени Комісії «наважилися» про це питати у голови комісії пані Орисі Демської, у відповідь почалися погрози та тиск – від усних вказівок працівникам апарату комісії до письмових скарг. Спроби членів комісії переконати голову комісії пані Орисю Демську діяти за законом стали представляти як небажання виконувати цей закон.

Пропоную також усім громадянам спробувати дізнатися, як пані Орися Демська організувала співпрацю з університетами, чиї викладачі є екзаменаторами комісії. Можна поцікавитися у цих викладачів, як вони перевірили сотні робіт, і апарат комісії не оплатив цю роботу. Тільки тому, що намагання членів комісії звернути увагу голови на можливі проблеми вони просто ігнорувала.

Про діяльність пані Орисі Демської можна писати довго, говорити ще довше.

Перша спроба поговорити про це конструктивно була тільки у серпні 2021 року. І то тільки тому, що це була зустріч з Міністром освіти і науки України. Міністр тоді запросив на зустріч всю комісію. І ми говорили, зокрема і про проблеми.

І Міністр тоді попросив всю комісію про взаємодію, сказав, що готовий допомагати в усьому.

Я тоді на зустрічі, де були члени Комісії та працівники апарату, сказав і про проблеми, про те, що в Комісії не дотримуються принципів колегіальності.

Саме цю мою заяву тепер пані Орися Демська намагається представити всім як «змову» з міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом.

Тож у чому змова, пані Орисю Демська?

Як може статися «змова» між двома особами, між якими не було прямого діалогу? Була лише пряма заява про проблеми взаємодії між головою та членами комісії у присутності міністра.

І за цю спробу пані Орися Демська почала мене методично карати, пишучи скарги в уряд.

Тепер про головне. Що відбулося 9 лютого 2022 року?

Голова комісії пані Орися Демська скликала засідання комісії на вимогу П'ЯТЬОХ членів комісії. І відмовилася відкрити це засідання, надати розмові офіційний статус. Голова комісії вкотре показала свою зневагу до більшості комісії, уникаючи діалогу.

Те, що вона не готова до діалогу, було видно навіть із її поведінки. Запис того, що відбувалося, є у представників громадських організацій, які були присутні.

А потім просто залишила кабінет, свій робочий кабінет, у якому скликала засідання комісії.

Нас було п’ятеро.

Закон же говорить, що засідання може відбутися, якщо в ньому беруть участь п’ять членів комісії. І засідання відбулося. П’ять членів комісії, які у лютому 2020 року віддали свої голоси за пані Орисю Демську, визнали, що тоді сталася велика помилка, і цю помилку виправили. Комісія припинила повноваження пані Орисі Демської як голови комісії.

Зауважу, що ми хочемо працювати в нормальних умовах.

І ми хочемо виконувати чесно закон!

Підготовлено за матеріалами Володимира Мозгунова.

Як зазначає «СтопКор», учора голова Національної комісії зі стандартів української мови Орися Демська заявила про буцімто рейдерське захоплення комісії, яке, за її словами, «вчинила низка членів». Мова про п'ятьох представників комісії восьми.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, від 16 липня в Україні почали діяти нові норми закону про мову.

Другие новости