ПоддержатьУкраїнська

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів

StopCor
StopCor

StopCor

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів

День пам'яті жертв Голодоморів щорічно припадає в Україні на четверту суботу листопада. Українці в цей день згадують жертв Голодоморів ХХ століття. Про це повідомляє "Слово і Діло".

 Фото: Музей Голодомору

Дату заснували згідно з указом президента України Леоніда Кучми 26 листопада 1998 року як День пам'яті жертв голодоморів. Пізніше він отримав назву День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій, а 21 травня 2007 року президент Віктор Ющенко повернув колишню назву - День пам'яті жертв голодоморів.

У ХХ столітті Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років.

Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів найбільшого Голодомору 1932-1933 років. За різними оцінками, тоді загинули близько 4,5 мільйонів українців.

У церквах сьогодні проводяться поминальні богослужіння.

А о 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої українці запалять свічки біля Меморіалу і на підвіконнях своїх будинків.

Акція "Запали свічку!" проходить в Україні з 2005 року. Заснувати традицію запропонував відомий історик і дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Також по всій Україні будуть приспущені державні прапори. Обмежено проведення заходів розважального характеру. До того ж, цього року через пандемію коронавірусу більшість інформаційних заходів пройдуть в режимі онлайн.

Рада в 2006 році офіційно визнала Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу. Геноцидом Голодомор крім України також визнали ще 17 країн.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, США не зможе забути військову агресію Росії проти України.

Другие новости

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Врачи выдавали фальшивые медицинские заключения о состоянии здоровья "пациентов", на основании которых военнообязанные признавались непригодными к службе