ПоддержатьУкраїнська

У Києві забудовник «віджимає» землю скверу Героя України Шаповала: місцеві отримують погрози

StopCor
StopCor

StopCor

У Києві забудовник «віджимає» землю скверу Героя України Шаповала: місцеві отримують погрози

ТЦ замість скверу на честь героя-розвідника Максима Шаповала. У Солом’янському районі Києва уже третій рік триває боротьба із забудовником на Повітрофлотському проспекті за зелену територію. Зараз бізнесмен намагається повернути землю через суд. При цьому місцевим жителям повідомляють неправильні дати засідань. Про це інформують представники ініціативної групи жителів Солом‘янки.

 Нардепи зустрілись із жителями Солом‘янки через сквер Максима Шаповала. Фото: СтопКор.

«Київська міська рада прийняла рішення про те, що буде виготовлено проєкт для цієї земельної ділянки для її благоустрою. Але вже більш як рік це рішення не виконується. На це від Київської міської ради потрібно було всього лише 50 тисяч гривень. Ми самотужки могли б почати тут роботи, але за законом ми не маємо права. На жаль, за весь цей час нам у Солом'янському районі жодної підтримки не було надано, тільки були обіцянки», – зазначив житель району Костянтин Адаменко.

У 2019 році земля була відведена під сквер імені Максима Шаповала. У 2018 Київрада розірвала договір оренди із забудовником.

Тепер забудовник подав заяву до Північного апеляційного суду проти надання ділянці статусу скверу.

На думку місцевих жителів, підстав для розгляду цієї справи немає, а апеляційне провадження почате суддями безпідставно.

 Місцеві жителі відстоюють сквер на честь загиблого розвідника Шаповала. Фото: СтопКор.

У сквері немає доріжок та благоустрою – перевезенням та встановленням пам‘ятника на честь загиблого Максима Шаповала займалися жителі району. Також жителям повідомили хибну дату засідання – 10 листопада. Насправді ж суд перенесли на 4 листопада, не повідомляючи про це жителям району.

Про ці факти вони розповіли під час зустрічі із нардепами Іриною Верещук і Романом Грищуком.

«Північний апеляційний суд поставив власноруч нам капкан. Він нам надсилає ухвалу про те, що засідання відбудеться 10 листопада. Коли ми виходимо на сайт, то там судове засідання призначене на 4 листопада», – повідомив Костянтин Адаменко.

Адаменко зазначив, що активістам району постійно надходять погрози від невідомих осіб.

 Місцеві жителі отримують погрози через захист скверу від забудови. Фото: СтопКор.

«Нас усі залякували. І сьогодні особисто до мене йдуть погрози фізичного знищення. Під'їжджають мотоциклісти, погрожують. Зненацька погрожують. От я йду і вони мені натякають на сквер і кажуть: «Відмовся, бо будуть у тебе проблеми». Моя дружина уже три місяці не виходить з будинку, вона як на комендантській годині».

Місцеві жителі вважають, що найважливіша підстава у забудовника йти до суду – можливість повернули все назад. Єдина зачіпка – це назва ділянки у кадастровому реєстрі «під забудову», яку не можуть змінити, бо нібито термін тендерів пройшов. Замість зміни назви та розробки проєкту, управлінці сказати чекати наступного року. На думку місцевих жителів, розроблення проєкту навмисне затягується.

Нагадаємо, що 1 липня цього року Господарський суд повністю відмовив ТОВ «Аргумент-ВВ», яке хотіло збудувати ТРЦ на місці скверу героя-розвідника Шаповала у Києві. Справу закрили і передали в архів.

 Ухвала суду. Фото: СтопКор.

Максим Шаповал був командиром групи спецпризначення, яка у травні 2014 року звільняла Донецький аеропорт і зайшла до нього першою. 27 червня 2017 року полковник Шаповал загинув у результаті вибуху автомобіля у Солом'янському районі м. Києва. Підрив автомобіля кваліфікували як терористичний акт, пов'язаний з професійною діяльністю загиблого. Посмертно командиру загону військової розвідки Максиму Шаповалу надали звання Героя України. Щоб увічнити пам'ять про нього, жителі Солом'янського району вирішили створити сквер неподалік від місця трагедії та будинку, де проживав військовий.

Депутати та кандидати на столичних виборах пообіцяли взяти ситуацію під контроль та розв'язати проблему.

А «СтопКор» буде стежити за подіями та виконанням обіцянок.

Другие новости