ПоддержатьУкраїнська

У Латвії телеканал оштрафували на €16 тисяч за показ російських фейків про коронавірус

StopCor
StopCor

StopCor

У Латвії телеканал оштрафували на €16 тисяч за показ російських фейків про коронавірус

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті NEPLP.

«Рада наклала на «Перший балтійський канал» максимальний штраф у розмірі 10 тис. євро за передачу «Здоровье» від 27 грудня. З другого боку, за порушення в програмі «Жить здорово» від 30 грудня - штраф у розмірі 6000 євро», - йдеться в повідомленні.

NEPLP дійшла висновку, що в цих передачах поширювалися неправдиві твердження про коронавірус. Зокрема про те, що це інфекція з низьким рівнем зараження. Той факт, що ця інформація була неправдивою, підтвердили латвійське міністерство охорони здоров'я і Центр профілактики та контролю захворювань.

Як зазначається, канал порушив вимоги закону про електронні ЗМІ: програми і передачі електронних ЗМІ не можуть містити контент, який загрожує здоров'ю людей. Закон також передбачає, що електронні ЗМІ мають гарантувати, що факти викладаються в передачах чесно, об'єктивно, точно і з дотриманням нейтралітету. Коментарі та думки мають бути відокремлені від новин, а автор думки або коментаря має бути названий.

У NEPLP вважають, що неправдиві заяви, зроблені у згаданих програмах, можуть збільшити ризик поширення інфекції серед членів сім'ї та особливо сприяти інфікуванню людей літнього віку і дітей. Інформація, що вводить в оману, може мотивувати їх не дотримуватися встановлених державою обмежень. Це своєю чергою може призвести до неконтрольованого поширення коронавірусу.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому за рішенням NEPLP на рік було заборонено мовлення телеканалу «Росія-РТР» (ретранслює телеканал «Росія-1») за розпалювання ненависті до України. Також було припинено мовлення 16 російських телеканалів, оскільки неможливо було визначити їх бенефіціарів на місцевому телеринку.

Джерело: Укрінформ

Другие новости