ПоддержатьУкраїнська

Убивство Дарини Макарчук: через бездіяльність чиновників трагедія може повторитися, – активісти

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Убивство Дарини Макарчук: через бездіяльність чиновників трагедія може повторитися, – активісти

Смерть 5-річної Даринки Макарчук в Овруцькому районі на Житомирщині у 2018-му сколихнула всю Україну. Чи можна було уникнути трагедії? Відомо, що до цього дитина три роки прожила у прийомній сім'ї, але за байдужості чиновників суд повернув дівчинку біобатькам. Три роки потому страшна ситуація на Овруччині може повторитися. Адже чиновники гуманітарного блоку не реагують належним чином на сигнали щодо можливих злочинів щодо дітей, зазначають громадські активісти.

 5-річна Дарина Макарчук стала жертвою байдужості та недбальства Фото: ВВС

Про вбивство 5-річної Дарини Макарчук на Овруччині у 2018 році багато писали українські ЗМІ. Незадовго до жахливої події дівчинку повернули до біологічної родини — за байдужості та фактичного потурання з боку чиновників.

Сьогодні місцеві жителі та громадські активісти Овруцької ОТГ б’ють на сполох. Адже через бездіяльність тамтешніх посадовців та неналежне реагування з боку влади та компетентних органів на повідомлення про можливі злочини проти дітей може статися нова трагедія.

У школі на Овруччині зафіксували факт булінгу та розбещення малолітніх?

22 жовтня 2021 року на сесії Овруцької міської ради у відповідь на численні вимоги депутатів було розглянуто питання про факти булінгу та можливого розбещення дітей в одній зі шкіл району.

 У міськраді обговорили факти булінгу та можливого розбещення дітей в одній зі шкіл Фото: скриншот

Як стало відомо, у вересні мати одного з п’ятикласників із села Бондарі Овруцького району звернулася до поліції з заявою про ймовірний злочин щодо її дитини. За її словами, старшокласники змушували школяра роздягатися під музику та знімали це на телефони.

Міський голова Іван Коруд доручив своїй заступниці з гуманітарних питань Ірині Дєдух виїхати на місце й провести перевірку. За її  підсумками чиновниця відзвітувала: в селі та школі нібито все спокійно, порушень не виявлено, а заяву з поліції мати постраждалого школяра забрала.

Недостатня увага з боку влади до цієї теми обурює як місцевих депутатів, так і представників громади.

Адже у своїй доповіді начальник відділу Овруцької міськради з гуманітарних питань Василь Ткачук підтвердив: факти цькування та розбещення дійсно мали місце. І вони – доведені.

 Овруцька міська рада. Фото: з відкритих джерел

Однак, зазначають представники громади, жодних дій посадовців із цього приводу немає.

Ба більше, ситуацію начебто всіляко намагаються замовчати й зам’яти.

«Наразі у цій справі немає жодного руху. Хоча матір’ю була написана заява до поліції. Але після повідомлення заступниці мера про те, що мати забрала заяву, більше ніхто нічого не робив. Однак факти булінгу та розбещення насправді були. І про це знали голова ОТГ Іван Коруд, його заступниця з гуманітарних питань Ірина Дєдух, начальник гуманітарного відділу Василь Ткачук тощо. Ці факти були відомі й директорці школи Олені Новицькій, й очільниці служби у справах дітей Марині Нестеренко. Але ніхто з них нічого у цій справі не вчинив», – розповідає активістка Овруцького відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Олена Федорук.

За її словами, в такій ситуації у школах району мали б обов’язково провести превентивні заходи з протидії булінгу, але цього також не зробили. Не була надана навіть психологічна допомога дітям – ані ймовірній жертві цькування, ані тим, хто вчиняв ці дії. Адже старшокласники – теж неповнолітні і, вочевидь, не до кінця усвідомлюють протиправність своїх вчинків, мотивуючи їх тим, що усе відбувалося «по приколу».

«Зараз реакції з боку міської ради, інших посадовців і правоохоронних органів – нуль. Так само не поспішають висвітлювати ці події й ЗМІ. Невже чекають, поки станеться непоправне – справжній злочин, як в історії Дарини Макарчук? Адже ту трагедію теж можна було попередити, якби чиновники були уважнішими», – наголошують місцеві жителі.

У громаді таку недбалість чиновників пояснюють нестачею професіоналізму.

Оскільки, за словами місцевих, владні посади в гуманітарному блоці Овруцької міськради нібито розподіляли не за рівнем компетентності й фаховості, а за принципом політичної лояльності до мера.

Уперше відомою в гуманітарній сфері Овруччини Ірина Дєдух стала тоді, коли на сесії міськради при призначенні на посаду заступника міського голови на запитання одного з депутатів, як називається її посада, не змогла дати відповідь і натомість її посаду назвав міський голова.

Понад те, ті ж самі чиновники цього року вже «засвітились» у скандалі з корупцією на конкурсах із призначення директорів шкіл.

За інформацією місцевого підрозділу ВГО «Стоп корупції», непрозоро призначені конкурсні комісії під надуманими приводами усунули від участі небажаних кандидатів, ігноруючи вимоги законодавства. А «переможниця» одного з конкурсів виявилася приятелькою голови конкурсної комісії – заступниці мера Овруча Ірини Дєдух. У цій історії, зокрема, фігурує й директорка Бондарівського ліцею Олена Новицька.

Ситуація в школі села Бондарі: реакція чиновників міськради

Редакція «СтопКору» намагалась зв’язатись із чиновниками гуманітарного блоку Овруцької міської ради, аби отримати їхні коментарі.

Голова комісії міськради з гуманітарних питань Луїза Соботюк подякувала журналістам за інтерес до проблем ОТГ, однак відмовилася коментувати ситуацію, пославшись на поганий зв’язок, і порадила звернутися до мера чи його заступниці з гуманітарних питань.

Своєю чергою, заступниця мера Ірина Дєдух на дзвінок не відповіла. Однак нам вдалося поспілкуватись із начальником відділу Овруцької міськради з гуманітарних питань Василем Ткачуком.

За словами посадовця, він не може надати жодної нової інформації з цього приводу, окрім тієї, яка була озвучена на сесії міськради.

«У вас же вже є ця інформація. Якщо на сесії було озвучено, що такі матеріали є. Слово «булінг» до цієї ситуації не підходить. А яке підходить? Не можу сказати, бо ще працює комісія, поліція, психологи, лікарі. Але поки немає висновків. Тому я нічого не можу сказати. Станом на вчорашній день (2 листопада — ред.) жодної відповіді від поліції не було», – зазначив Ткачук.

Однак, за інформацією місцевих активістів, жодних реальних слідчих дій чи роботи з боку відповідних гуманітарних служб не проводиться.

«Ми хотіли, щоб чиновники, ідучи на посади, розуміли, що це не лише гарна зарплата і статус, а й величезна відповідальність за дітей», – наголошують представники громади.

То хто й чому гальмує розслідування можливого злочину у відношенні школярів? Невже чиновників більше хвилює можливий розголос і збереження власних теплих посад, аніж безпека неповнолітніх? Чому діти й підлітки мають страждати через недбалість місцевих можновладців? І чи не призведе така бездіяльність до нової гучної трагедії?

Ми продовжимо стежити за цією темою і чекаємо на коментарі від представників Овруцької міськради, Служби у справах дітей та правоохоронців. Про результати журналістського розслідування ми обов’язково повідомимо у наступних публікаціях.

Зауважимо:

  • У 2019 році було розпочато кримінальне провадження стосовно двох установ, причетних до повернення загиблої Дарини Макарчук біологічним батькам.
  • Як повідомив 30 грудня 2020 року заступник прокурора Житомирської області Сергій Зубак, у діях Овруцької служби у справах дітей та працівників Словечанської ОТГ начебто не встановили складу злочину.
  • Як зазначають представники громади, в тій страшній історії посадовцям вдалося вийти «сухими з води». Хоча саме їхню байдужість, недбалість, кумівство і маніпулювання суспільною думкою називають однією з головних причин трагедії. Яка за жодних обставин не має повторитися.

Другие новости