ПоддержатьУкраїнська

Військовий експерт про навчання «Захід-2021»: Ця бравада грає Росії тільки у мінус

StopCor
StopCor

StopCor

Військовий експерт про навчання «Захід-2021»: Ця бравада грає Росії тільки у мінус

Про це заявив експерт Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у програмі "5 вопросов" телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

У російсько-білоруських навчаннях залучені до 200 тис. військових. Мусієнко наголосив, що при цьому наймасштабніші навчання в Європі налічують максимум 100 тис. учасників.

"Звернімо увагу, що у сучасному світі, як правило, вже такі масштабні навчання ніхто не проводить. Якщо ми подивимося на наймасштабніші навчання, які відбуваються, наприклад, в Європі, у них бере участь фактично весь Північноатлантичний альянс. Практично всі 30 країн [НАТО] представлені, і ці навчання налічують максимум 100 тис. осіб. Вони не відбуваються в одній точці, а розподілені по всьому європейському периметру, відбуваються на території різних країн-членів Альянсу", — розповів Мусієнко.

Також країни Європи та Заходу не використовують збройні сили для того, щоб загрожувати всьому світу. Експерт наголосив, що такої політики дотримуються лише РФ і Китай.

"Це спосіб залякування. Це спосіб продемонструвати, що "дивіться, європейці, якщо ви, члени НАТО, не будете з нами узгоджувати свою політику, якщо не будете прислухатися до російського політичного погляду, ми ось вас будемо лякати, ми будемо демонструвати військову силу", — вважає він.

Мусієнко додав, що тактики залякування під час таких навчань Кремль дотримується вже кілька років. Але такі навчання РФ допомагають іншим країнам проаналізувати свої слабкі місця в обороні та вжити відповідних заходів.

"Країни НАТО збільшили свою присутність, оскільки бачать, що від Росії стає все більше загроз", — зазначив Мусієнко.

Саме зміцнення оборонних позицій європейських країн за підсумками кожних таких російських навчань демонструє, що подібні "акти залякування" грають проти самої Росії.

"Ця бравада грає Росії тільки у мінус. Тому що, по-перше, у сучасному світі так політика не ведеться. Усі дивляться на це, як на анахронізм. По-друге, вона тільки переконує НАТО у тому, що вони діють правильно, коли зміцнюють свою оборону. Адже до 2014 року все було зовсім навпаки. Американська військова присутність в Європі зменшувалася. НАТО менше вкладала. І країни НАТО фінансували свою безпеку на рівні 0,6-0,7% ВВП. Ніхто не збирався воювати. Але трапилася російська агресія, окупація Криму та бойові дії на Донбасі. Це переконало країни Європи й НАТО, що мирна позиція стосовно до Росії не працює", — продовжив експерт.

Мусієнко впевнений, що Україна повинна винести питання про навчання "Захід-2021" на 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Нагадаємо: військові навчання "Захід-2021" з 10 по 16 вересня тривають на 9-ти полігонах, розташованих на території Росії, в акваторії Балтійського моря, а також на 5-ти полігонах у Білорусі. Всього у навчаннях беруть участь до 200 тис. осіб особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. Міністерство оборони Білорусі раніше заявило, що навчання будуть базуватися на сценарії, коли дві країни піддаються нападу.

Джерело: Укрінформ

Другие новости