ПоддержатьУкраїнська

Зупинка транзиту газу до Угорщини є продовженням агресивної політики Кремля - ОГТСУ

StopCor
StopCor

StopCor

Зупинка транзиту газу до Угорщини є продовженням агресивної політики Кремля - ОГТСУ

Про це сказав журналістам генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, обсяг транзиту впав до нуля. Ми це пов'язуємо з продовженням агресивної гібридної політики Кремля щодо позбавлення України транзиту. Транзит - це не тільки кошти для нашої системи, це більше питання військової безпеки", - сказав Макогон.

Він підкреслив, що метою України зараз є отримання гарантій по інших шляхах імпорту газу, адже відсутність транзиту означає відсутність віртуального реверсу.

"Ми зараз працюємо з нашими польськими і словацькими колегами щодо збільшення імпорту газу. Крім того, плануємо спілкуватися з європейськими органами щодо цього довгострокового контракту (Угорщини з Росією - прим. ред.)", - повідомив Макогон.

За словами очільника ОГТСУ, подібні контракти підривають енергетичну безпеку не лише України, а й всієї Європи.

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина уклала з Росією контракт на постачання газу в обхід України. Угорщина отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу «Турецький потік» і його сухопутному продовженню та 1 млрд кубометрів – через Австрію. Нова довгострокова угода про постачання газу набула чинності з 1 жовтня.

З початку нової газової доби (07:00) 1 жовтня 2021року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини, повідомили в ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Джерело: Укрінформ

Другие новости