ПоддержатьУкраїнська

ПАРЄ: вибори у Білорусі були далекими від вільних і справедливих

StopCor
StopCor

StopCor

ПАРЄ: вибори у Білорусі були далекими від вільних і справедливих

Про це йдеться у відповідній заяві на сайті ПАРЄ.

«Я уважно стежив за президентськими виборами в Білорусі, а також за подіями минулої ночі після закінчення голосування - я глибоко шкодую, що ці вибори були далекими від того, щоб бути вільними і справедливими», - наголосив посадовець.

За його словами, кандидати не могли вільно балотуватися і вести передвиборчу кампанію, існували серйозні обмеження на свободу зібрань і свободу вираження думок - включаючи масові затримання мирних протестувальників, активістів і журналістів. Таким чином чесність голосування була поставлена під сумнів.

«Події минулої ночі, включаючи використання поліцією і військовими сили і затримання учасників акцій протесту, посилили моє занепокоєння», - зазначив голова ПАРЄ.

Дамс також закликав білоруську владу проявити «максимальну стриманість та забезпечити безперешкодне здійснення основних прав і свобод людей згідно з міжнародними зобов’язання Білорусі». І підкреслив, що свобода вираження думок і мирних зібрань є «найважливішою опорою демократичних суспільств і необхідною умовою плюралістичного і демократичного політичного процесу».

Варто також зазначити, що ЄС уже засудив застосування сили білоруськими правоохоронцями проти учасників протестів після оголошення результатів президентських виборів у цій країні. Свої заяви із засудженням насильства проти громадян у Білорусі раніше оприлюднила ціла низка європейських держав.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулися президентські вибори. Кандидатами на вищий державний пост були п'ять осіб - дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського Світлана, ексдепутат Анна Канопацька, лідер кампанії "Говори правду" Андрій Дмитрієв, голова партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергій Черечень і чинний президент Олександр Лукашенко, який беззмінно керує країною з 1994 року. За попередніми даними ЦВК Білорусі, за чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців.

Джерело: Укрінформ

Другие новости

После расследования СтопКора скандальные пророссийские 'охранники' Маркушина забрались из мэрии Ирпеня (видео)

После расследования СтопКора скандальные пророссийские "охранники" Маркушина забрались из мэрии Ирпеня (видео)

После расследования СтопКора "охранники" мэра Ирпеня из агентства "ЧУР" покинули горсовет