ПоддержатьУкраїнська

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

StopCor
StopCor

StopCor

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

4 липня Україна святкує річницю створення Національної поліції. До п’ятиріччя діяльності поліції Донеччини презентуємо технології безпеки, завдяки яким у прифронтового регіону є можливість проводити багатотисячні заходи і  жити мирним життям.

Щодня поліцейські віддано несуть службу в умовах збройної агресії, ризикують життям, щоб громадяни були у безпеці, а їхні права були захищені. Щодня громадяни довіряють нам своє життя і здоров’я, а громадська оцінка стала головним критерієм ефективності роботи поліції.

Найголовніше – в основу діяльності поліції відтепер покладено потреби громади у безпеці. Ми створили нові підрозділи, зробили реальністю надання поліцейських послуг онлайн, пришвидшили оперативність реагування на злочини, запровадили дієві стратегії з дотримання прав людини тощо.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

 «Розумна» безпека

Ми поєднуємо прогресивні технічні рішення та інтелектуальний потенціал. Модернізуються всі процеси  від прийому повідомлень до розкриття правопорушень.  На базі інноваційного апаратно-програмного комплексу працює Єдиний аналітичний сервісний центр (UASC). Смарт-технології допомагають контролювати стан безпеки в регіоні та оперативно реагувати на всі події. Система є автономною і працює на власних серверах.

Важливою складовою центру є система інтелектуального відеонагляду. На території області встановлено понад 200 «розумних» камер, які розпізнають автомобілі, обличчя людей. Відтак – допомагають  затримувати злочинців і транспорт, які перебувають у розшуку.

Виклики поліції з усієї  області надходять до колл-центру 102. Він організований таким чином, щоб жоден дзвінок не залишився без відповіді. Щодня оператори обробляють до 2 тисяч повідомлень. Крім того, поліція реагує на повідомлення, що надходять у мобільні додатки  «Му Pol» і «Поліція Донеччини». Ці сервіси мають багато корисних функцій, але найважливіша – виклик поліції натисканням однієї кнопки в телефоні.

Увесь масив інформації акумулюється в Ситуаційному центрі, звідси ж поліція керує спецопераціями.  У разі необхідності застосовуються дрони.

Сила команди

У поліції Донеччини служать понад 4 тисячі поліцейських. Найзаплутаніші злочини розкриває потужна команда розшуковців та слідчих. Рота поліції особливого призначення виконує складні завдання щодо забезпечення правопорядку. Групи реагування миттєво прибувають на виклики і стежать за безпекою дорожнього руху. Поліцейські ювенальної превенції рятують дітей, а дільничні офіцери - завжди поряд, щоб допомоги в біді.

Ефективніше протистояти злочинності дозволяють нові підрозділи – управління стратегічних розслідувань, відділи детективів і кримінального аналізу. Сліди злочину на місці збирає сучасна мобільна криміналістична лабораторія. Затримання особливо небезпечних злочинців відбувається за силової підтримки бійців спецпідрозділу КОРД.

У кожному територіальному підрозділі створені групи сертифікованих поліцейських-перемовників – поліція діалогу. Вони сприяють проведенню мирних зібрань, також досвід перемовників застосовують під час звільнення заручників.

К-9 – пухнастий спецназ

У розшуку людей і розкритті злочинів допомагають кінологічні розрахунки.  Поліція Донеччини має власну базу для вирощування, тренування і утримання службових собак, а також кваліфікованої підготовки кінологів. Щороку за участі чотирилапих розкривають до 400 правопорушень.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

На суходолі та на морі

Водна поліція патрулює близько 100 км берегової лінії Азовського моря, забезпечуючи публічну безпеку і збереження біоресурсів. У курортній зоні навколо Маріуполя на півдні та у Слов’янському і Лиманському районах на півночі у теплий сезон працює туристична поліція. Мобільні та маневрені кінні, вело- і  мотопатрулі  є ефективними засобами підтримання громадського порядку у парках, скверах, зонах відпочинку.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

Лінія оборони

На Донеччині поліцейські виконують специфічні службові завдання в умовах операції Об’єднаних сил. Мережа блокпостів  допомагає попереджувати виток зброї до мирних регіонів і утримувати безпеку. Оперативно-профілактичні відпрацювання районів, особливо на лінії розмежування, спрямовані на знешкодження загроз для жителів і покращення рівня їх життя.

Безпечне проживання

Спільно з громадами поліція працює над базовою потребою – забезпеченням безпеки проживання. Три головні проєкти «Безпечний будинок»,  «Сусідська варта» і «Поліцейський офіцер громади»  передбачають новий формат взаємодії з населенням і покликані захистити мешканців як вдома, так і на вулицях.

Завдяки потужній превентивній роботі на Донеччині у безпеці проходять багатотисячні масові заходи, такі як  триденний музичний фестиваль Маріуполь-фест, який щодня збирає 15 тисяч відвідувачів.

Не допустити злочинність у світ дитини

До європейських стандартів наближено і допомогу дітям. Першими в Україні поліцейські ювенальної превенції Донеччини отримали кваліфікацію тренерів з медіації і навчають мирному вирішенню конфліктів підлітків. У відділках створюють «зелені кімнати» для делікатного спілкування поліцейських з дітьми, які порушили закон або постраждали від насильства. На засадах партнерства 5 років працює громадська організація «Молодіжна Ліга майбутніх поліцейських», перші учасники якої вже завершують навчання у престижних відомчих вишах.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини
Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини
Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

Захист від домашнього насильства

Для протидії домашньому насильству створені мобільні групи зі спеціально навчених працівників,  які прибувають на кожен виклик про агресію, а також перевіряють родини, де вже траплялося насильство.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

Інновації з усього світу

У своїй діяльності поліція Донеччини використовує та адаптує іноземний досвід. Реконструкція поліцейської інфраструктури, тренінги від міжнародних експертів, оновлення техніки – все це є результатом міжнародного співробітництва. Матеріально-технічна база поліції поповнилася мобільними дактилосканерами, новітнім криміналістичним обладнанням.

Поліція Донецької області співпрацює з такими організаціями як Програма розвитку ООН із відновлення та розбудови миру, Консультативна місія Європейського Союзу, Міжнародний комітет Червоного Хреста, Канадська поліцейська місія, дипломатичними представництвами різних кран світу тощо. Представник поліції Донеччини є діючим членом Американської асоціації поліграфологів.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини
Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

Права людини -  понад усе

Новації запроваджено і в сфері забезпечення прав людини. Вперше у країні 75 поліцейських вивчили пальцеву абетку – дактиль – і надають  кваліфіковані послуги людям з порушеннями слуху.

Музичні гастролі у Європі

Оркестр поліції Донеччини визнаний на світовій арені. У складі об’єднаного оркестру Національної поліції музиканти три роки поспіль представляють Україну на міжнародному фестивалі військової музики у Німеччині. На запрошення іноземних колег поліцейські виступають в Європі з гастрольними турами. Ще один представник поліції Донеччини в культурному полі – ансамбль барабанщиць, який складається з діючих  поліціянток і курсанток Донецького юридичного інституту.

Загартовані спортом

Спортивні досягнення поліцейських роблять Україну відомою в світі. У потужній когорті поліції Донеччини -  чемпіони і призери України, Європи та світу, а також марафонці. Спортсмени не тільки виборюють перемоги у славу країни, але й у вільний час безкоштовно тренують діточок.

Нам 5 років. Якою стала поліція Донеччини

«Жива» історія

Музей поліції області Донецької області – скарбниця пам’яті про героїчну діяльність правоохоронців різних історичних епох. Особливе місце займає експозиція, присвячена діяльності поліцейських під час відсічі збройної агресії, що розпочалася в 2014 році.  Сьогодні музейний фонд налічує понад три тисячі експонатів, серед яких є  унікальні – раритетний мотоцикл, який досі працює, і «плащ Жеглова».

https://www.youtube.com/watch?v=yguFX25G_cY

Другие новости