ПоддержатьУкраїнська

Після резонансного журналістського розслідування у поліції помітили незаконну вирубку дерев у Чернівецькій області

StopCor
StopCor

StopCor

Після резонансного журналістського розслідування у поліції помітили незаконну вирубку дерев у Чернівецькій області

Під час проведення чергових спільних заходів Сторожинецького відділу поліції, місцевої прокуратури та районного відділу Управління Служби Безпеки України в Чернівецькій області було виявлено правопорушення на одній з приватних пилорам в селі Верхні Петрівці Сторожинецького району. Про це повідомляють журналісти видання "Чернівці Таймс".

"Майже 5 місяців тому ми опублікували на нашому сайті відео журналістського розслідування наших колег з проекту "Стоп корупції" про численні порушення та незаконні рубки у селі Верхні Петрівці Сторожинецького району. І лише зараз правоохоронці таки почули інформацію журналістів і нарешті викрили вже давно описані схеми. Звичайно ж, що за 5 місяців бездіяльності ніхто не відповів і невідомо скільки незаконно зрубаного лісу пішло "на ліво", зазначають журналісти видання.

За словами начальника Сторожинецького відділу поліції Іона Шалара, 20 серпня 2016 року, працівники Сторожинецького відділу поліції, місцевої прокуратури та районного відділу УСБУ в Чернівецькій області провели обшук на одній з приватних пилорам в селі Верхні Петрівці Сторожинецького району.

Під час слідчо-оперативних дій була виявлена значна кількість необробленого лісу, дані на бирках електронного обліку яких не співпадали з фактичними.

Для перевірки використовувався веб-сайт Державного агентства лісових ресурсів України (ДАЛРУ).

Поліцейські перевіряли дані легальності лісопродукції за номером бирки і виявилося, що в багатьох випадках колоди були значно більшими, ніж було зазначено в базі ДАЛРУ.

Наприклад, за номером бирки UA ДАЛРУ 054005157 значилося, що вона мала би бути закріплена на колоді діаметром 19 сантиметрів, довжини 6 метрів 3 сорту. За фактом колода мала діаметр 42 сантиметри при довжині 6 метрів.

Під час проведення обшуку також була виявлена значна кількість бирок електронного обліку в господарських приміщеннях та вантажних автомобілях.

Всю знайдену документацію щодо обліку лісодеревини та використані і невикористані бирки правоохоронці вилучили.

На прилеглій до підприємства території також були виявлені обпиляні торці необробленого лісу. За словами Іона Шалара, це, ймовірно, робиться для того, щоб приховати сліди зрубу деревини та унеможливити її співставлення з пнями в лісі.

Крім цього, правоохоронці виявили значні порушення техніки безпеки – багато деревообробного обладнання не мало захисних екранів на рухомих частинах та була пошкоджена ізоляція на електричних кабелях. Колоди, які були закріплені в двох стрічкових пилорамах, також не мали бирок та відмітин, що ці бирки були там колись закріплені.

За всіма виявленими фактами наразі проводиться ретельна перевірка, повідомляє сектор комунікації поліції в Чернівецькій області.

Нагадаємо, чернівецькі колеги "СтопКору" викрили вражаючі масштаби нищення лісів Карпат. Браконьєри вирубують тисячі кубів відбірної деревини і порушують мораторій на вивезення сировини за кордон. У злочинній змові ділки, чиновники, які знайшли лазівку в законі та митники, які на кордонах заплющують очі на заборонені до вивезення вантажі, зазначили журналісти у сюжеті. За документами, на митниці провозять дрова, а насправді – кругляк. Екологи б'ють на сполох, такими темпами і з такими ненаситними апетитами браконьєрів за 20 років в Україні на місці Карпат залишиться пустка, йшлося у сюжеті "СтопКору".

Другие новости