ПоддержатьУкраїнська

Посадовець ДП «Інформаційні судові системи» ДСА України підозрюється у несанкціонованому втручанні в автоматизовані системи

StopCor
StopCor

StopCor

Посадовець ДП «Інформаційні судові системи» ДСА України підозрюється у несанкціонованому втручанні в автоматизовані системи

Слідчі ДБР у місті Києві повідомили про підозру колишньому заступнику начальника одного з відділів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу Державного підприємства «Інформаційні судові системи» Державної судової адміністрації України. Він підозрюється у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до втрати, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації та до порушення встановленого порядку її маршрутизації (ч. 1 ст. 361 КК України).

Встановлено, що на початку 2019 року посадовець, перебуваючи на посаді заступника начальника відділу, несанкціоновано отримав доступ до облікового запису іншого працівника відділу через який отримав віддалений доступ до серверів ДП «ІСС» ДСА України, які забезпечують діяльність АІС «Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система» (далі – АІС ЄСІТС). Він запустив алгоритм пошуку та сканування внутрішньої адреси електронного кабінету, чим втрутився в роботу автоматизованої системи.

У подальшому, через несанкціоноване втручання в роботу вказаної автоматизованої системи, посадовець розмістив на її серверах електронні файли, які за своїми функціями здатні виконувати збір паролів до облікових записів з подальшим їх збереженням в директорії «/tmp».

Вказані дії призвели до втрати, блокування інформації, яка обробляється в АІС ЄСІТС, спотворення процесу обробки інформації та до порушення встановленого порядку її маршрутизації.

У разі доведення вини підозрюваному загрожує покарання у вигляді штрафу від 600 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 2 років або без такого.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійнснює Київська міська прокуратура. Оперативний супровід - СБУ.

Другие новости