ПоддержатьУкраїнська

Посилення відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності - Верховна Рада зробила перший крок до прийняття закону

StopCor
StopCor

StopCor

Посилення відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності -  Верховна Рада зробила перший крок до прийняття закону

Верховна Рада прийняла у I читанні законопроєкт, який передбачає імплементацію норм міжнародного гуманітарного та кримінального права в національне законодавство, до розробки якого долучилися прокурори Офісу Генерального прокурора.

В разі остаточного ухвалення проєкту закону, Україна закріпить у Кримінальному кодексі відповідальність за найтяжчі злочини – агресію, геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності. Крім того, законопроєктом визначена універсальна юрисдикція притягнення до відповідальності воєнних злочинців, тобто правосуддя може здійснюватися в будь-якій країні незалежно від місця вчинення злочину, громадянства, постійного місця проживання підозрюваного чи потерпілого.

«Імплементація норм міжнародного права стане черговим ефективним кроком для комплексного розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності для притягнення винних до відповідальності», - підкреслив заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Нагадаємо, що наразі відповідальність за злочини, які відповідно до міжнародного гуманітарного права кваліфікуються як воєнні злочини, регламентує ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). З 2014 року за ст. 438 зареєстровано 214 кримінальних проваджень.

Другие новости