ПоддержатьУкраїнська

Розмінування Донбасу коштуватиме Україні щонайменше $800 млн – Черниш

StopCor
StopCor

StopCor

Розмінування Донбасу коштуватиме Україні щонайменше $800 млн – Черниш

В Україні почали давати попередню оцінку витрат на Донбас. Мова йде про кошти, які необхідно залучити для розмінування українських територій після бойових дій.

Новину передає "Преса України".

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш підрахував, у скільки обійдеться Україні розмінування Донбасу, після того, як українські території покинуть всі російські найманці. За його словами, це колосальна сума понад 800 млн доларів. Сума не точна, адже оцінка попередня. Так, наразі не відомо, як довго триватиме війна на Сході України та яких наслідків вона завдасть.

Для прикладу Черниш згадав про Хорватію.

"Хорватія по площі десь 50 тисяч квадратних кілометрів. За 20 років Хорватія витратила трохи більше як 800 млн доларів на розмінування своєї території, розмінування для розвитку, щоб там можна було орати, сіяти, будувати", – розповів він.

Міністр також запропонував створити новий орган під егідою уряду, на плечі якого ляжуть координування процесу повернення Донбасу до нормального та безпечного життя. За словами Черниша, розмінування зони кризової ситуації передбачає не лише очищення її від боєприпасів.

"У зоні бойових дій живе кілька сотень тисяч населення. Ці люди повинні бути навчені безпечно поводитися з боєприпасами, щоб не підривати, потрібно маркувати територію... Це настільки великий комплекс проблем, на який не звертають уваги. Усі говорять про розмінування, а скільки постраждалих, допомога цим людям...", – підсумував він.

Раніше міністр МВС України Арсен Аваков заявляв, що після звільнення Донбасу для реабілітації проблемного регіону може знадобиться 10 років. Він також озвучив реалістичний, на його думку, план щодо звільнення українських територій від ворога.

Другие новости