ПоддержатьУкраїнська

У "СтопКорі" розповіли про результати антикорупційного рейду у Чорноморську

StopCor
StopCor

StopCor

У 'СтопКорі' розповіли про результати антикорупційного рейду у Чорноморську

Команда «Стоп корупції» провела виїзд у Чорноморськ Одеської області після серії звернень місцевих жителів щодо незаконних забудов, рейдерства та захоплення земельних ділянок у місті. Активісти навідались до міської ради та профільних чиновників. Про результати повідомили журналісти проекту. 


У ''СтопКорі'' розповіли про результати антикорупційного рейду у Чорноморську

«До нас звернулися місцеві мешканці Чорноморська Одеської області через численні проблеми у їхньому місті. Розказували про незаконні забудови, котельні, до яких самовільно підключили зайві будинки, рейдерські захоплення земельних ділянок. Однією з найрезонансніших проблем постали зруйновані зсувами ґрунту цілі вулиці приватного сектору. Також чорноморці дуже обурені роботою міського голови, адже як вони зазначають – без його відома у Чорноморську нічого не відбувається, навіть незаконні будівництва.
Тож ми влаштували мирну акцію протесту під стінами мерії, а про дані проблеми намагалися запитати у самого мера – Валерія Хмельнюка, та він втік.
Заступник міського голови Сергій Биченко запевнив активістів, що всі забудови на березі Чорноморська законні, а наразі ведуться зміцнювальні роботи берега, щоб схожа ситуація не повторювалась.

У ''СтопКорі'' розповіли про результати антикорупційного рейду у Чорноморську

Нагадаємо, журналісти «СтопКору» вже проводили численні розслідування щодо діяльності пана Хмельнюка та начальниці відділу державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області Олени Липач. Та під час минулих рейдів ситуація була схожа: мер ховався, а охорона не пускала журналістів до кабінету, а пані Липач стверджувала, що не має відношення до земельних справ у місті.

Місцевих активістів з Чорноморська підтримали і колеги з регіонального осередку «СтопКору» в Одесі. Зрештою, за результатами рейду активісти з Чорноморська виразили зацікавленість в майбутньому вступити до лав проекту», – зазначили журналісти «СтопКору».

Нагадаємо, раніше начальниця відділу державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Чорноморської міської ради на Одещині Олена Липач відкинула звинувачення у земельних аферах. Про це чиновниця заявила під час спілкування з активістами «Стоп корупції», які наразі перебувають у Чорноморську.

«Липач вийшла до нас. Нервувалась і погрожувала, що подасть до суду.

Ми поспілкувались стосовно забудов по вул. Морській та вул. Приморській, (9-ий і 5-ий мкр) вона запевняє, що це були дозволи, видані до того, як вона прийшла на цю посаду. Стосовно зв’язків з чоловіком сказала єдине: їх пов’язує тільки спільна дитина. Всі закиди спростовувала. Як варіант, завтра разом з людьми повторно зайдемо до неї і нехай люди особисто її запитають про все», – розповіли активісти «Стоп корупції».

Нагадаємо, раніше у прокуратурі Чорноморська Одеської області зареєстрували заяву активістів «Стоп корупції» з корупційним досьє на начальницю відділу державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області Олену Липач.

За даними розслідування журналістів, чиновниця спільно з чоловіком за гроші допомагає громадянам у вирішенні земельних питань. Очільник відомства запевнив представників проекту, що у разі підтвердження фактів злочину у прокуратурі відкриють кримінальне провадження. Деталі повідомив правозахисник «Стоп корупції» Ігор Бондарчук.

«Ми поспілкувались із головним прокурором Чорноморська. Надали усі факти та підтвердження корупційних злочинів з боку подружжя Липачів. Правоохоронець зазначив, що у відомстві ретельно перевірять усі наведені обставини, а в разі підтвердження фактів порушення законодавства з боку чиновниці та її чоловіка відкриють кримінальне провадження», – розповів правозахисник "Стоп корупції" Ігор Бондарчук.

Нагадаємо, журналісти «СтопКору» викрили цілий сімейний підряд, який у припортовому Чорноморську промишляє видачею липових дозволів на нелегальні прибудови. Автор розслідування Олександр Мамай через інсайдерів у Чорноморській міськраді розкрив усі злочинні схеми начальниці відділу ДАБІ Олени Липач, її чоловіка та помічника-«рєшали». Окрім продажних чиновників, які за гроші «узаконюють» нелегальні будівлі, у Чорноморську існує кілька схем з отримання землі в обхід законів.

«Перша схема – цінні землі виділяють на кооперативи. Однак це не кооперативи учасників АТО, вчителів або тих, кому нема де жити. Друга «накатана» схема – комунальні підприємства, вони отримують землю без конкурсу. Під час будівництва або реконструкції комунальних та державних установ обов’язково готується проектно-кошторисна документація. Але якщо вартість робіт до 300 тисяч гривень – експертиза цієї документації – необов’язкова. Тоді й з’являються грошові маніпуляції – по-народному «відкати». Будматеріали раптово дорожчають, у робітників – зарплати як у ЄС. Якщо ж кошторисна вартість об’єктів – понад 300 тис. грн, їх просто ділять на частини, щоб не перевищувати ліміт», – зазначає автор сюжету Олександр Мамай з посиланням на інформацію інсайдерів.

Другие новости