ПоддержатьУкраїнська

З початку року поліцейські Донеччини відкрили 242 кримінальних провадження відносно домашніх тиранів

StopCor
StopCor

StopCor

З початку року поліцейські Донеччини відкрили 242 кримінальних провадження відносно домашніх тиранів

Загалом до поліції надійшло більше 16 000 повідомлень, пов’язаних з вчиненням домашнього насильства. У половині з них факт підтвердився.

З початку року поліцейські Донеччини відкрили 242 кримінальних провадження відносно домашніх тиранів

Один з пріоритетних напрямків роботи поліцейських – протидія домашньому насильству. Раніше у більшості випадків такі злочини залишалися прихованими.

Багато з постраждалих, особливо жінок, замовчували про такі факти, вважаючи це нормою. Було соромно розповісти через присутній страх осуду зі сторони рідних чи сусідів. Хтось шукав проблему в собі, у своїй поведінці, намагався діяти інакше, так би мовити не лізти на рожен. Проте поведінка тирана не змінювалася, а страждання продовжувалися. За статистикою, у більшості випадків словесні приниження переходили в фізичні ураження.

11 січня 2019 в Україні вступив у силу закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому передбачене максимальне покарання за такі злочини – позбавлення волі строком до двох років - стаття 126-1 Кримінального кодексу України.

Відтак, за п’ять місяців 2021 року на лінію «102» надійшло 16 774 заяви та повідомлення про вчинені правопорушення, пов’язаних з домашнім насильством. У половині з них факт підтвердився

Поліцейські Донеччини відкрили 242 кримінальних проваджень за ст. 126-1 ККУ, з них 173 - направлено до суду.

У Слов’янську від тиранії рідної доньки страждала 70-річна жінка. Відносно 39-річної мешканки поліцейські двічі складали адміністративні протоколи, але аб’юзерка продовжувала вести антисоціальний спосіб життя та принижувати матір. Після чергового виклику поліції, правоохоронці не обмежилися протоколом та притягнули жінку до кримінальної відповідальності.

Ще одна матір потерпала від рук власного сина. На допомогу 84-річній мешканці Черкаської ТГ прийшов поліцейський офіцер громади. Про ситуацію в родині давно відомо, проте ані профілактичні бесіди, ані адміністративні протоколи не спиняли тирана. Чоловік у нетверезому стані постійно влаштовував сварки, а іноді й застосовував фізичну силу. Тепер зловмисник відповість перед законом вже за скоєння злочину кримінального характеру.

У ході проведення роботи стосовно попередження домашнього насильства дільничні офіцери поліції склали 4 806 адмінматеріалів за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Правоохоронці внесли 620 термінових заборонних приписів.

У Маріуполі під удар домашнього аб’юзера потрапила молода мати 11-річного сина. З квартири без документів та одягу її та дитину вигнав чоловік. Такій ситуації передувала низка конфліктів, спалахів гніву, невдоволення. На щастя, постраждала одразу звернулася по допомогу до поліції. Правоохоронці відвезли мати та хлопчика до соціального центру (шелтер), де є все необхідне для тимчасового притулку, та надали психологічну та правову допомогу, допомогли у відновленні документів. Кривдника притягнуто до адміністративної відповідальності.

Окрім того, на території регіону працюють мобільні групи протидії домашньому насильству. За поточний період поліцейські здійснили 2074 виїздів та внесли 271 терміновий заборонений припис.

Другие новости