ПоддержатьУкраїнська

Забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень: результати роботи окружної прокуратури за 2021 рік

StopCor
StopCor

StopCor

Забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень: результати роботи окружної прокуратури за 2021 рік

Упродовж 2021 року Київською окружною прокуратурою м. Харкова вжито низку організаційних та практичних заходів з метою забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації.

За результатами проведених окружною прокуратурою перевірок виявлено численні порушення вимог законодавства в діяльності уповноважених органів. На усунення виявлених порушень внесено 28 вказівок, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 40 службових осіб, розпочато 2 кримінальні провадження.

Проведеною перевіркою у діяльності Київського ВДВС у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) встановлено порушення вимог законодавства під час виконання судових рішень щодо конфіскації майна. Зокрема, виявлено порушення строків здійснення виконавчих дій, зволікання при їх проведенні, що, у свою чергу, сприяє знеціненню майна, яке підлягає реалізації, а також ненадходженню до державного бюджету відповідних коштів. За результатами виявлених порушень упродовж 2021 року внесено 3 акти реагування, які задоволені.

Під час перевірки стану додержання законодавства в діяльності службових осіб Харківського районного управління № 1 ГУНП в області при поміщенні та триманні громадян у кімнатах  для затриманих чергової частини, додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення, конвоювання затриманих і  взятих під варту осіб та своєчасного звернення вироків до виконання стосовно осіб, засуджених до позбавленні волі та арешту, яким не було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, встановлені порушення прав затриманих на забезпечення матеріально -побутових потреб на належну медичну допомогу.

Окрім зазначеного, встановлено, що всупереч вимогам відомчих нормативно-правових актів працівники управління поліції, яких призначено до конвойних нарядів, не оформлюють жодним документом здавання затриманих і взятих під варту осіб до ізоляторів тимчасового тримання (ІТТ) або до слідчих ізоляторів (СІЗО), записи відповідальних службових осіб ІТТ або СІЗО про отримання конвойованих осіб не вносяться в дорожні журнали. За вказаними фактами внесено 2 вказівки, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 5 працівників поліції.

Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації перебуває на постійному контролі керівництва окружної прокуратури.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

Другие новости