ПоддержатьУкраїнська

Захист конституційних прав громадян у місцях несвободи: розпочато 6 кримінальних проваджень

StopCor
StopCor

StopCor

Захист конституційних прав громадян у місцях несвободи: розпочато 6 кримінальних проваджень

Додержання конституційних прав громадян є одним з пріоритетних напрямів діяльності органів обласної прокуратури, особливо на шляху адаптації національного кримінально-виконавчого законодавства до законодавства Європейського Союзу та міжнародних стандартів.

Органами обласної прокуратури у жовтні 2021 року у взаємодії з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та із залученням відповідних спеціалістів проведено перевірки стану додержання конституційних прав осіб у місцях несвободи, запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Під час цих перевірок особливу увагу приділено функціонуванню аварійних приміщень та будівель в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань області.

Перевірками встановлено численні порушення вимог законодавства, зокрема щодо умов тримання та відбування покарання, забезпечення контролю та нагляду за поведінкою в’язнів, проведення з ними належної соціально-виховної та психологічної роботи, дотримання прав при застосуванні заходів стягнення.

Також встановлені порушення законодавства з охорони здоров’я в’язнів, при залученні засуджених до праці та під час розгляду їх звернень.

Крім того, виявлені порушення прав ув’язнених та засуджених, які з урахуванням висновків Європейського суду з прав людини можуть бути розцінені як жорстоке, нелюдське, або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання. У зв’язку з цим за втручання прокуратури невідкладно розпочато досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях за ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Суттєві порушення законодавства встановлені у кімнатах для затриманих чергових частин, ізоляторах тимчасового тримання, конвойних підрозділах органів Національної поліції в області,  а також у місцях тимчасового тримання осіб органів охорони державного кордону.

Перевірки засвідчили про відсутність належних матеріально-побутових умов тримання осіб у спеціальних приміщеннях органів правопорядку, медико-санітарного забезпечення, та протидії запобіганню та поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

У психіатричних закладах області не забезпечено вимоги законодавства з охорони здоров’я та матеріально-побутового забезпечення осіб при наданні їм психіатричної допомоги у примусовому порядку.

За наслідками проведених перевірок органами обласної прокуратури внесено 39 документів прокурорського реагування, розпочато 6 кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 140, 182, 365 КК України.

Також забезпечено видачу засудженим паспортів, втрачених ними на волі, та оформлення засудженим реєстраційних номерів облікової картки платника податків.

Робота на вказаному напрямі триває та перебуває на постійному контролі органів обласної прокуратури.

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

Другие новости