ПоддержатьУкраїнська

Після спротиву громади мер Святогірська передумав укладати контракт із видобувачами газу

StopCor
StopCor

StopCor

Після спротиву громади мер Святогірська передумав укладати контракт із видобувачами газу

19 травня міський голова зняв із розгляду сесії міської ради Святогірська на Донеччині питання щодо укладання угоди з ТОВ «Надра Юзівське» через спротив громади. Натомість міськрада хотіла позбавити громаду можливості надавати місцеві ініціативи. Їй це не вдалося. Про це розповів голова Святогірського відокремленого підрозділу «Стоп корупції» на Донеччині Володимир Рибалкін.

 Сесія Святогірської міської ради. Скріншот: СтопКор

На розгляд 10-ї чергової сесії Святогірської міської ради восьмого скликання було винесено 20 питань порядку денного. Напередодні активісти створили ініціативну групу та подали до міської ради пропозиції в межах місцевої ініціативи щодо зняття з розгляду сесії питання угоди з ТОВ «Надра «Юзівське». Підприємство хотіло без обговорення з громадою ОТГ проводити геологорозвідку газових родовищ у Святогір’ї. Утім громада виступила проти цього.

Звернення громади стопкорівці подали до міської ради Святогірська напередодні сесії. У результаті міський голова Святогірська зняв питання з порядку денного.

«Питання про укладання договору з ТОВ «Надра Юзівське» на геологорозвідку на території Святогірської ОТГ виключено з порядку денного. Як я і обіцяв громаді», - заявив міський голова Святогірської ОТГ Володимир Бандура.

Стопкорівець Володимир Рибалкін зафільмував події сесії та виклав їх у соціальні мережі.

 Володимир Рибалкін. Скріншот: СтопКор

Секретар міськради Тетяна Журавльова повідомила депутатам, що до міськради стали надходити листи щодо місцевих ініціатив. Та з’ясувалося, що ініціативи навіть зареєструвати не можуть, адже за 2 роки після прийняття Положення про місцеві ініціативи у міськраді так і не  завели журнал для їхньої реєстрації.

Секретар запропонувала депутатам скасувати Положення про місцеві ініціативи буцімто через процедурні проблеми з оформленням.

 Скріншто: СтопКор

«Громадські ініціативи – це один із механізмів подати пропозиції громади на розгляд міської ради. Іншого механізму у громади винести пропозиції самостійно, без звернення до депутата, не існує. Депутати минулої каденції у 2018 році ухвалили Положення про громадські ініціативи. Ми створили ініціативну групу, подали пропозиції в межах громадської ініціативи щодо зняття питання  про підписання контракту з видобувачами газу ТОВ «Надра Юзівське». Мало того, що їх не зареєстрували, адже немає журналу. Вони не захотіли ініціативи опублікувати – приховали їх. Натомість пішли шляхом показухи: мовляв, мер – цар і Бог, і сам зняв питання з розгляду. Так ще й хотіли скасувати Положення про громадські ініціативи, тим самим позбавити громаду такого дієвого механізму», - обурюється Володимир Рибалкін.

Він розповів, що в результаті обурення з боку депутатів минулої каденції та громадськості скасувати Положення про місцеві ініціативи не вдалося.

 Скріншот: СтопКор

Ймовірно, злякавшись, пропозицію про скасування не підтримала навіть секретар міськради, яка й винесла питання на голосування.

Зазначимо, як повідомляв «СтопКор» раніше, до активістів звернулися жителі сіл Донеччини, які підозрюють, що їх намагаються ошукати. 12 травня у селі Хрестище, що входить до Святогірської ОТГ, жителі влаштували скандал і зірвали презентацію проєкту  розробки родовища сланцевого газу на території їхньої громади. Люди обурені, адже громадських слухань ніхто не проводив. Жителі сіл не розуміють, які наслідки це може мати для довкілля й інфраструктури регіону, а також чи будуть питати їхньої згоди на видобування копалин. Крім того, репутація компанії викликає сумніви: щодо неї знайшли три десятки судових справ.

Другие новости