ПоддержатьУкраїнська

Залізничники об’єдналися в антикризовий штаб та проанонсували масштабну акцію під Мінінфраструктури (фото)

StopCor
StopCor

StopCor

Залізничники об’єдналися в антикризовий штаб та проанонсували масштабну акцію під Мінінфраструктури (фото)

У столиці анонсували масштабну акцію, організатором якої виступає коаліція з колишніх, нинішніх працівників «Укрзалізниці», а також пов’язаних зі структурою людей. Усі вони організувались у так званий антикризовий штаб залізничників. ГО «Стоп корупції» виступила на підтримку та 27 травня підписала меморандум із організацією-членом штабу, а саме – з НАПШ (Національний антикризовий публічний штаб).

 Підписання меморандуму про співпрацю ГО ''Стоп корупції'' та НАПШ Фото: СтопКор

До урочистостей та обговорень долучилися й інші альянси-учасники штабу. Серед них:

– всеукраїнська професійна спілка «Спілка залізничників України»;

– громадська ініціатива «Залізничний Майдан»;

– громадська організація «Захищений успішний залізничник».

Координатор ГО «Стоп корупції» Роман Бочкала закликав усіх представників галузі долучитися до акції, яка відбудеться завтра о 9:00 біля Міністерства інфраструктури.

 Роман Бочкала проанонсував акцію під Мінінфраструктури Фото: СтопКор

«Я хочу всіх небайдужих закликати приєднатися завтра до акції протесту, яка об’єднає цілу низку громадських та профспілкових організацій. Знаю, що завтра будуть і представники морської галузі – в них також багато питань. Нас усіх об’єднує те, що ми обурені та ми не можемо далі терпіти непрофесіоналізм та непрофесіоналів, які зараз керують Міністерством інфраструктури. І так само вони вже зараз розставляють собі подібних у всіх галузях, у тому числі і в «Укрзалізниці». Ситуація вже критична. Я зараз окремо хочу звернутися до залізничників, тих людей, які щодня в помаранчевих жилетах виходять ремонтувати колії, потяги, вагонний склад тощо. Вас дійсно залякують. Можуть звільнити одного, можуть звільнити 10, 100 осіб, але 1000 ніколи ніхто не звільнить. Тому ми маємо об'єднуватися та не боятися», – наголосив він.

Як заявив керівник НАПШ Сергій Опря, невдоволеність працівників назрівала вже давно та зростала, як сніговий ком.

 Сергій Опря розповів про створення антикризового штабу залізничників Фото: СтопКор

«Люди почали ставити питання – спочатку Целієвському та Веприцькому. В «Укрзалізниці» не реагували жодним чином на вимоги. Саме тому і виникла ініціатива почати співпрацю з різними організацями. Щоб не порушувати закон, ми підготували звернення до Міністерства інфраструктури. У цьому нас підтримали профспілка та організація «Захищений успішний залізничник». Після спільної зустрічі ми зрозуміли, що є набагато більше питань, наприклад, руйнація лікарень «Укрзалізниці». Далі вже було вирішено створити антикризовий штаб залізничників, який міг би допомогти працівникам УЗ, у яких виникли проблеми. А таких немало, бо їх там працює понад 250 тисяч. Після першого кроку ми напрацювали вимоги, які й плануємо надати Міністерству інфраструктури та в.о. голови правління УЗ», – наголосив він.

За словами Опрі, одна з найважливіших вимог – проведення аудиту із залученням представників антикризового штабу, а на час його проведення – відсторонити від виконання службових обов’язків Міняйла, Веприцького та Целієвського.

Під час зустрічі голова правління ГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук наголосив на проблемі так званих «чорних тендерів» у головній залізничній компанії країни.

«Причиною нашого зібрання є також «чорні тендери», які створюють можливість для величезних відкатів високопосадовців УЗ. І чим вища ціна – тим більше можна вибити відкат. Ми консолідуємо зусилля для того, щоб зупинити це неподобство. Нам набридло дивитися, як УЗ перетворюється на найкорумпованіший орган України. Яскравий приклад – історія з паливно-мастильними матеріалами. Цілих три компанії з п'яти відсіяли ще до початку торгів (одна з них запропонувала ринкову ціну та мала ділову репутацію). Дві пройшли. Одна – «слабкий» кооператив, було одразу зрозуміло, що він не пройде. У результаті виграла компанія з найвищою ціною. Сума відката на цій угоді може становити 80 мільйонів гривень. У цих тендерах використовують мастильні матеріали, які взагалі призначені для меблів, а не для локомотивів. Запрошуємо всіх долучатися до завтрашньої акції», – сказав Бондарчук.

Координатор ГО «Стоп корупції» Богдан Хмельницький наголосив на важливості юридичної підтримки у розв'язанні подібних питань.

 Богдан Хмельницький наголосив на важливості юридичної підтримки Фото: СтопКор

«Юридичний аспект надзвичайно важливий у цій справі. Хочу наголосити, що ми маємо професійну команду юристів, яка має величезний досвід у схожих ситуаціях», – підкреслив він.

Другие новости