ПоддержатьУкраїнська

Діжка, будка — АЗС: у Кам’янському на Дніпропетровщині викрили нелегальні модульні заправки (фото)

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Діжка, будка — АЗС: у Кам’янському на Дніпропетровщині викрили нелегальні модульні заправки (фото)

Низку модульних АЗС без документів і в небезпечних місцях зафіксували активісти у Кам’янському на Дніпропетровщині. Щодо двох заправок правоохоронці вже відкрили кримінальні провадження. Інші нелегали почали самі демонтувати свій бензиновий бізнес. Про це розповів очільник Кам’янського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» Сергій Худович.

 Модульна АЗС в Кам'янському Фото: СтопКор

Модульні АЗС у Кам’янському встановлюють без ліцензій просто у спальних районах міста під парканами ринків і торговельних точок. Металева діжка з пальним, автомат для розливу та кіоск для касира – ось і вся модульна станція для надприбуткового бізнесу. Установлюють такі АЗС під будь-яким парканом і навіть впритул до багатоповерхувок, нехтують ліцензією, дозволами та вимогами безпеки. І це при тому, що заправка має найвищий рівень небезпеки серед об’єктів інфраструктури.

 Нелегальна АЗС впритул до житлових будинків Фото: СтопКор

«Нелегальними АЗС ми займаємося системно. Спочатку фіксували їх і вносили до інтерактивної мапи нелегальних заправок. Утім, результату не було – вони як працювали, так і працюють, їх навіть не перевіряють. Тоді ми стали самі діяти. Викриваємо у прямому ефірі та долучаємо поліцію. Заправляємося на такій станції. Просимо касовий чек. Як правило, касові апарати на таких заправках не зареєстровані та працюють в тестовому режимі. Якщо касового чек немає – вимагаємо надати товарний чек. Фіксуємо на відео та викликаємо поліцію, слідчо-оперативну групу», — розповідає алгоритм дій керівник Кам’янського осередку «Стоп корупції» Сергій Худович.

 Нелегальні АЗС у Кам'янському Фото: СтопКор

Він повідомив, що у процесі викриття АЗС вдалося започаткувати діалог із керівником Дніпровського районного у м.Кам’янське управління поліції, якого, щоправда, нещодавно відсторонили від посади. Активіст підозрює, що правоохоронці  і прокуратура "у долі" з нелегалами, бо дуже неохоче реєструють провадження щодо таких запраок. Утім обіцяє засипати скаргами правоохоронців, щоб добитись припинення неконтрольованої роботи небезпечних об'єктів.

За заявами Сергія Худовича правоохоронці все ж зареєстрували два кримінальних провадження щодо незаконної діяльності модульних АЗС.

 Модульна АЗС зачинилась після скарги активістів Фото: СтопКор

Та після кількох гучних викриттів заправок власники модульних АЗС почали самі зупиняти роботу. Кілька пунктів просто зачинилися, торгівля пальним там припинилася. А дві модульні АЗС просто демонтували.

«Штраф за нелегальну діяльність АЗС із 2020 року – пів мільйона гривень! Та ще й арешт усього майна. Утім правоохоронці зволікають з арештом.  Це ж ціла система! У Кам’янському чимало таких модульних АЗС. Сюди приїжджають бензовози з великих паливних баз, заливають необліковане пальне. Продають – теж без обліку. Зрозуміло, що такі АЗС працюють без автоматизованої системи контролю, не звітують до ДФС, не платять податків. А це означає, що громада від такого небезпечного сусідства нічого не отримує на розвиток інфраструктури», — зазначає Сергій Худович.

 модульна АЗС без документів і ліцензії Фото: СтопКор

Нагадаємо:

  • Як раніше повідомляв «СтопКор», представники «Стоп корупції» у Кам’янському викрили схеми дерибану землі у місті.
  • Також Сергій Худович показав більш як триста гектарів землі громади Кам'янського, засаджених соняшником поблизу села Карнаухівка на Дніпропетровщині, що вже входить до територіальної громади Кам’янського. На публічній кадастровій карті це – територія міста, а не земля сільгосппризначення.

Другие новости