ПоддержатьУкраїнська

129 мільйонів гривень Нацбанк має сплатити акціонеру збанкрутілого "Радикал Банку"

StopCor
StopCor

StopCor

129 мільйонів гривень Нацбанк має сплатити акціонеру збанкрутілого 'Радикал Банку'

Позивача незаконно позбавили його корпоративних прав через "неправомірне рішення" Нацбанку про віднесення "Радикал Банку" до категорії неплатоспроможних. Тож суд вирішив стягнути з НБУ 128 мільйонів 942 тисячі гривень на користь акціонера.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "Промислова інноваційна компанія" констатувала, що постанова НБУ  про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних була визнана протиправною та скасована судовими рішеннями (в т.ч. рішенням Вищого адмінсуду, яке Верховний Суд відмовився переглядати) .

Госпсуд Києва в своєму рішенні  зауважив, що розмір шкоди, завданої позивачу, відповідає вартості його корпоративних прав. Як зазначається, згідно з наданим позивачем звітом , ринкова вартість акцій Радикал Банку була встановлена на рівні 181,6 млн грн, і відповідно вартість частки статутного капіталу банку, власником якої було ТОВ "Промислова інноваційна компанія" (71%), - 128,9 млн грн, повідомляється на сайті суду.

«Промислова інноваційна компанія» була заснована у 2011 р. Основним власником фірми був Андрій Швагер. Згодом власність була переписана на голову правління «Радикалу» Анрі Веремійченко та Максима Шпака, сина голови наглядової ради «Радикалу» Олександра Шпака. У листопаді 2015 року Національний банк прийняв рішення ліквідувати ПАТ "Радикал Банк".

Як повідомляв «СтопКор» раніше, український Нацбанк дозволив «Промінвестбанку», наближеному до вітчизняних топчиновників, самого НБУ та уряду Росії позбутись багатомільйонного боргу «Укрзалізниці» й отримати за це гроші.

Другие новости