ПоддержатьУкраїнська

Бійки, наркотики й розкрадання коштів: батьки вихованців вимагають звільнити керівництво ліцею ім. Героїв Крут

StopCor
StopCor

StopCor

Бійки, наркотики й розкрадання коштів: батьки вихованців вимагають звільнити керівництво ліцею ім. Героїв Крут

Українському народу є ким пишатись: за 7 років війни на сході України наша армія зросла та змужніла, а професія військовослужбовця набула авторитету й довіри у суспільстві. Проте є, на жаль, і події, які псують імідж українського офіцера. Скандал довкола керівництва Львівського військового ліцею ім. Героїв Крут – знову на перших шпальтах провідних ЗМІ.

 Львівський військовий ліцей ім. Героїв Крут Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, два роки тому «СтопКор» та наші колеги з інших видань висвітлювали події, пов'язані з діяльністю нового керівництва Львівського державного ліцею імені Героїв Крут, який очолив відряджений із Міністерства оборони України полковник Юрій Гусар.

За інсайдерською інформацією, призначення випускника Свердловського військово-політичного училища Юрія Гусара на посаду керівника ліцею пролобіювали ексголова Львівської облради Олександр Ганущин та начальник Національної академії Сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного генералу Павло Ткачук.

Саме високими зв’язками, ймовірно, пояснюється той факт, що Гусар, який у 2017 році одержав від тодішнього Міністра оборони Степана Полторака стягнення у вигляді «неповної службової відповідності», замість звільнення з лав Збройних Сил України пішов на підвищення та очолив Львівський державний ліцей, де довірив виховний процес своєму заступнику – капітану Тарасу Гривулу.

 Гусар Ю.В. - начальник Львівського державного ліцею ім. Героїв Крут Фото: СтопКор

Як вдалося дізнатися журналістам з відкритих джерел, у вересні 2014 року пан Гривул був мобілізований до легендарної 24-тої окремої механізованої бригади, яка дислокується у м. Яворів Львівської області. А після курсу навчання був призначений заступником командира мінометної батареї з виховної роботи та вирушив до зони проведення АТО.

На перший погляд, видається цілком нормальним, що справжній бойовий офіцер буде надалі займатися патріотичним вихованням ліцеїстів, передавати їм свій військовий досвід. Тим більше, судячи з численних публікацій у місцевих ЗМІ, пан Тарас полюбляє розповідати журналістам та охочим слухати про своє «героїчне» минуле.

Утім, інформація, отримана безпосередньо від співслужбовців капітана Гривула, які служили з ним на сході України, разюче відрізняється від тієї, яку поширює сам офіцер. Виявляється, що пан-«вихователь» не тільки не користувався авторитетом серед особового складу, але й був неодноразово помічений у різноманітних конфліктах, маніпуляціях, викривленні інформації.

А найцікавіше, що перед відправленням до зони АТО пан Гривул нібито запевнив командування, що окремі волонтерські організації хочуть передати для потреб частини близько 100 тисяч гривень. Проте, на подив командування, до розташування 24 ОМБР Гривул не привіз ані копійки: як пояснив він сам, отримані від волонтерів гроші начебто викрали невідомі з його квартири у Львові, а справу буцімто розслідує поліція.

Та, як згодом з'ясувалось, пан Гривул не врахував, що заяви про всі протиправні події реєструються в єдиній поліцейській системі «АРМОР», і його заява там відсутня, так само, як і взагалі фіксація цього злочину. То що ж саме викрали з квартири офіцера та чи викрали взагалі?

 Тарас Гривул Фото з відкритих джерел

Ще одна сумнівна історія пов’язана із загибеллю від мінометного обстрілу молодшого лейтенанта поблизу н.п. Кримське. Як розповідають співслужбовці, командир наказав Гривулу доставити тіло побратима разом зі зброєю та амуніцією у відповідне місце. Однак після транспортування тіла з'ясувалась відсутність табельної зброї – пістолета ПМ. З цього приводу військові провели внутрішнє службове розслідування, проте пістолет так і не знайшли.

Відомо, що по закінченню річного терміну мобілізації пан Гривул вирішив не продовжувати контракт з МО України. Проте вже у вересні 2016 року капітан зненацька поновлюється на військовій службі, але не в бойовій частині, а на одній з виховних посад НАСВ під керівництвом полковника Гусара. Крім того, пан Тарас двічі безрезультатно балотувався в місцеві депутати Львівщини на виборах.

На своїй сторінці у фейсбук посадовець відкрито розповсюджує образливі пости про Президента України – Верховного головнокомандуючого ЗСУ та підриває авторитет військового командування, будучи при цьому офіцером та військовослужбовцем ЗСУ, що є неприпустимим для офіцера-вихователя.

 Посадовець публікує образливі пости про чинного Президента Фото: Facebook (скріншот)
 Посадовець публікує образливі пости про чинного Президента Фото: Facebook (скріншот)

Якість виховання майбутніх офіцерів ілюструють приголомшливі факти. Цієї зими всю Україну облетіла новина, коли у місті Лева невідомі зловмисники познущались над пам'ятником Степану Бандері та облили його фарбою.

Завдяки оперативним діям львівських правоохоронців обох вандалів було затримано з відповідними доказами. А тепер увага: як би це ганебно не звучало, але обидва порушники є курсантами 3-го курсу одного з факультетів Національної академії Сухопутних військ ім. П. Сагайдачного. З надійних джерел правоохоронці довідалися, що курсанти діяли на замовлення затриманої у Тернополі громадянки, яка запропонувала їм грошову винагороду за здійснення акту вандалізму.

 Правоохоронці затримали вандалів Фото: Нацполіція, СБУ
 Зловмисники виявились курсантами Фото: Нацполіція, СБУ

Крім того, зі звернень батьків студентів військового ліцею ім. героїв Крут стало відомо про різке зниження успішності ліцеїстів, паління на території навчального закладу, масове вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин серед підлітків, факти рукоприкладства тощо.

 Львівський державний ліцей ім. Героїв Крут Фото з власних джерел

Понад те, наразі Тарас Гривул є головою тендерного комітету ліцею та, за твердженням інсайдерів, може бути причетний до лобіювання інтересів певних комерційних структур.

Зокрема, наприкінці 2019 року тендерний комітет ліцею відхилив пропозиції двох учасників тендеру на проведення ремонтних робіт у спальному корпусі навчального закладу, які запропонували ціну близько 32 млн гривень. Натомість переможцем було визнано фірму «ХоСаРо» з пропозицією понад 38 млн грн. За інформацією журналістів, це компанія, наближена до тодішнього голови Львівської облради пана Ганущина, з яким товаришує пан Гусар.

У зв’язку з цим батьки ліцеїстів звертаються з проханням до вищого керівництва, аби те вжило необхідні дії шляхом звільнення з посади пана Гусара та його заступника з виховної роботи – капітана Тараса Гривула.

А ми, своєю чергою, продовжимо уважно стежити за подальшим перебігом подій довкола шанованого навчального закладу.

Другие новости