ПоддержатьУкраїнська

Будівельний «кіт у мішку»: У Львові громада обурена таємничим будівництвом

StopCor
StopCor

StopCor

Будівельний «кіт у мішку»: У Львові громада обурена таємничим будівництвом

Громада Львова б’є на сполох: біля студентських гуртожитків, на невеличкому клаптику землі, де розташовані міські комунікації і дві дороги, поблизу житлових будинків розгортається невідоме будівництво. Що саме будуть будувати – людям невідомо. Вони стверджують, що громадського обговорення проєкту, як того вимагає закон, не було. Про це розповів заступник голови Львівського відокремленого підрозділу  ГО «Стоп корупції» і кореспондент «СтопКору» Віктор Палас.

 Громада виступає проти забудови на вул. Пасічна у Львові Фото: СтопКор

Таємниче будівництво на очах здивованих жителів розгортається за адресою вул. Пасічна 62, поблизу гуртожитків ЛНУ ім. І Франка. Одна з двох новобудов нібито має примикати до гуртожитку. Люди передбачають, що нові будівлі будуть затуляти сонце жителям прилеглих будинків.

«Громадськість стверджує, що слухань не було, вчиняється порушення правил благоустрою, будівельники оригіналів документів не надали (були надані копії)», — передає подробиці з місця події Віктор Палас.

Як повідомив нашому кореспонденту завідувач одного зі студентських гуртожитків, дозвіл на будівництво надав ще два роки тому колишній (уже покійний) ректор Вакарчук. Університет винайняв компанію-забудовника «Карпатбуд». Після того місцеві жителі спостерігали спочатку санітарну обрізку дерев, яка переросла у суцільну вирубку зелених насаджень. А потім забудовники огородили майданчик і почали звозити будівельну техніку.

Це обурило жителів прилеглих будинків. Адже ані вони, ані навіть будівельники не знають точно, що саме і у скільки поверхів хочуть побудувати.

Зі слів деяких студентів, там планується зведення нових гуртожитків європейського зразка. Подейкують також, що керівництво університету змушувало студентів підписувати згоду на забудову.

«Громада каже, що вони навіть не знають, який саме будинок там буде. Будинок чи гуртожиток?», — розповідає Віктор Палас.

Місцеві розповідать: на будівельному майданчику почали з’являтись особи азійської зовнішності – по 5-10 людей – і активно захищати забудовника.

Жителі та активісти разом із журналістом «СтопКору» хотіли ознайомитись з документами. Але представники компанії-забудовника перешкоджали зйомкам на території будівельного майданчика.

Протистояння загострилося, коли на майданчик почала стягуватись важка будівельна техніка. До людей прийшов проректор університету Мар’ян Лозинський. Утім, люди не отримали відповіді на свої питання: чому забудовник і керівництво університету проігнорували думку громади і не проводили громадських обговорень. Адже будівництво висоток впритул до будівель порушує норми благоустрою та  інтереси жителів сусідніх будинків.

«Йшов другий день протистояння між місцевою громадою, забудовником, виконавцем та університетом за адресою м. Львів, вул. Пасічна 62. Громада додому — вантажівки на об’єкт, громада на об’єкт — вантажівки додому. Ось так, всі мають, що робити. А процес підготовки до будівництва триває», — веде репортажі з місця події Віктор Палас у своєму фейсбуці.

Активіст «Стоп корупції» повідомив, що місцеві жителі готують позов до суду з вимогою припинити будь-які дії на будівельному майданчику.

Зазначимо, львівський підрозділ «Стоп корупції» здійснює постійний контроль за діяльністю органів влади усіх рівнів в Україні, взаємодія починається від пересічного українця і закінчується першими особами держави. З 2019 року з антикорупційними візитами було відвідано ряд європейських країн.

Другие новости