ПоддержатьУкраїнська

Будівництво «дачі Медведчука» профінансували коштом організації глухих, – ЗМІ

StopCor
StopCor

StopCor

Будівництво «дачі Медведчука» профінансували коштом організації глухих, – ЗМІ

Понаднормова праця, копійчані зарплати та нелюдські умови проживання в гуртожитку – у Херсоні працівники місцевої фабрики Українського товариства глухих б’ють на сполох та змушені виходити на вулицю. Та це далеко не єдиний скандал довкола УТОГ. Як очільники організації наживаються на людях із особливими потребами? Розслідував Артем Поліковський.

https://www.youtube.com/watch?v=CIcRgxtBezU&t=174s

У структурі УТОГ є власні будівельні підприємства – зокрема, «Гарант» та «Граніт». Фірми очолював Іван Вужинський, відомий як екскерівник «Укравтодору» 2003-2005 років. За даними медіа, на будівництві автостради Одеса-Київ Вужинський заробляв не лише офіційно, отримувачами бюджетних коштів були пов’язані з ним компанії.

Підприємство «Гарант УТОГ» фігурує у скандалі з будівництвом бази футбольного клубу «Динамо» на Закарпатті, відомої як «дача Медведчука».

 Іван Вужинський Фото: скріншот

За інформацією ЗМІ, будівництво профінансували коштом Львівської залізниці, а частину виконаних робіт оплатила Львівська обласна організація глухих. У поліції навіть почали кримінальне провадження за фактом зловживання владою. Однак справу з часом просто «зам’яли».

Структури УТОГ залучили й до не менш скандального будівництва садиби Віктора Ющенка у Татарові Івано-Франківської області.

А 20 грудня 2010 на порталі державних закупівель з'явилося оголошення про замовлення Державним управлінням справами ремонту держрезиденції «Синьогора» на суму 33 млн гривень. Виконавцем робіт без проведення відкритого тендеру стало все те ж підприємство «Гарант».

Пояснення такої активності досить просте: всі філії УТОГ, згідно з законом, не платять податок на прибуток, а також не є платниками збору за провадження торговельної діяльності та земельних податків. Тож завдяки такій схемі з бюджету фактично виводять сотні мільйонів гривень.

Другие новости