ПоддержатьУкраїнська

Бурштинова схема: на Житомирщині СБУ викрила розкрадачів сонячного каменю, активісти кажуть про систему

Наталья Полынкова
Наталья Полынкова

Региональный редактор

Бурштинова схема: на Житомирщині СБУ викрила розкрадачів сонячного каменю, активісти кажуть про систему

Незаконний промисловий видобуток бурштину на Житомирщині – під виглядом геологорозвідки. СБУ викрила ділків, які промишляли в Коростенському районі. Служба безпеки вилучила нелегально видобутого сонячного каменю на 2,5 млн грн. Левова частка здобичі розкрадачів копалин уже пішла за кордон.  Це лише один із випадків, до яких призводить роздача спецдозволів Держгеонадрами – переконані активісти.

 СБУ вилучила десятки кг нелегально видобутого бурштину на Житомирщині Фото: СБУ

На Коростенщині СБУ зупинила незаконний видобуток бурштину. Комерсанти діяли майже легально: отримали дозвіл від Держгеонадр, утім, замість геологорозвідки налагодили промисловий видобуток і продаж сонячного каменю за кордон. За оперативною інформацією, частину видобутого сонячного каменю ділки вже експортували. А от земля після такої господарської діяльності непридатна для цільового використання.

Про це повідомив координатор ВГО «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв на своєму порталі «Олевськ онлайн».

«Столичні комерсанти, придбавши на п'ять років спеціальний дозвіл на користування бурштиноносними надрами, так поспішали "відбити" його вартість, що проігнорували етап дослідно-промислової розробки родовища, передбачений на першому році. Одразу перейшли до повноцінного промислового видобутку на експорт», — ідеться в офіційному повідомленні  пресцентру СБ України в Житомирській області.  

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури уточнили, що йдеться про родовище бурштину поблизу села Білка Ушомирської громади.

 Фото: з відкритих джерел

Житомирський активіст нагадав: навесні 2021 року відбувся аукціон із продажу спецдозволу на користування родовищем бурштину ділянки «Древлянська-3» площею 8,6 га. Перемогу в аукціоні за 1,111 млн грн отримало ТОВ «Древстецкомпанія».

 Фото: скриншот

«ТОВ «Древстецкомпанія» засноване в лютому 2018 року та зареєстроване в Житомирській області, місті Коростень, на вул. Кемського, 68 (до червня 2021 фірма була зареєстрована в Житомирі на вул. Хлібній, 25). Спеціалізується ТОВ на неспеціалізованій гуртовій торгівлі, статутний капітал — 10 тис. грн. Керівник – Михайло Богданов, засновники — Богдан Гаєвський, В’ячеслав Шалигін, Дмитро Коваленко, компанія "Афкі інвестментс лімітед"», — розповідає Олександр Ігнатьєв із посиланням на дані відкритих джерел.

Активіст підкреслив, що схема розкрадання сонячного каменю класична та майже легальна: підприємство отримує дозвіл від Держгеонадр на п'ять років, та замість геологорозвідки веде промисловий видобуток, набиваючи свої кишені прибутком від народного добра.

«За даними слідства, навесні минулого року столична комерційна структура придбала за 1,111 млн грн спеціальний дозвіл на користування бурштиноносними надрами на п'ять років. Предмет дозволу – ділянка площею 8,6 га у Коростенському районі Житомирщини.

Упродовж першого року дії дозволу передбачено проведення винятково дослідно-промислової розробки родовища для оцінки кількості та якості запасів корисної копалини. На цьому етапі дозволено видобувати не більш як 5% від попередньо оцінених запасів.

Для цього родовища це – менш ніж 700 кілограмів бурштину-сирцю за рік.

Натомість комерсанти одразу ж після придбання дозволу орендували спеціальну важку техніку у двох місцевих приватних підприємців та навесні 2021-го розпочали на території родовища повноцінний промисловий видобуток бурштину», — зазначено в повідомленні СБУ.

За оцінками Державної екологічної інспекції, у результаті таких дій земельна ділянка зазнала незворотних порушень і нині є непридатною до використання за цільовим призначенням. Суму збитків довкіллю оцінить спеціальна експертиза.

«Держгеонадра України влаштували справжній розпродаж родовищ Житомирщини. І цілком логічно, що спецдозволи потрапляють відвертим шахраям, які без геологічного вивчення та проведення ОВС одразу приступають до промислового видобутку бурштину. Причому роблять це на сільгоспземлях, не погоджуючи з місцевою владою та громадами», — зазначив Олександр Ігнатьєв.

Нагадаємо:

  • Як повідомляв «СтопКор», активісти Житомирщини  показали схему розкрадання бурштину під виглядом геологорозвідки. За їхньою інформацією, діяльність за отриманими від Держгеонадр дозволами ведеться майже безконтрольно.
  • Раніше "СтопКор" також повідомляв про те, що у 2016 році  Держгеонадра видали трьом фірмам з одним і тим же директором і засновниками дозволи на геологорозвідку практично всіх розвіданих і перспективних родовищ бурштину на півночі Житомирщини. Житомирська влада звернулася до прокуратури, бо спецдозволи видані без узгодження з облрадою. Депутати Олевської ОТГ звернулися до ГПУ, ВРУ та до Президента України. Утім, спецдозволи не були скасовані. Активісти "Стоп корупції" розкопали російський слід засновників компаній. За даними активістів, за фірмами, які отримали спецдозволи на розробку бурштину на Житомирщині, можуть стояти люди з оточення Олександра Януковича.
  • "СтопКор" також повідомляв про те, що Верховний Суд скасував спецдозвіл, виданий товариству "Амбер Холдинг" на видобування бурштину на площі понад 10,6 тис. га у Словечанській ОТГ Житомирської області.

Другие новости