ПоддержатьУкраїнська

Державний кінний завод доводять до банкрутства, аби продати «конюху Януковича», – активісти

StopCor
StopCor

StopCor

Державний кінний завод доводять до банкрутства, аби продати «конюху Януковича», – активісти

Кінний спорт має статус елітного й шалено популярного в багатьох країнах світу. Проте не всі знають, що в Україні є державна установа, яка мала б розвивати конярство. Однак, за чутками, кінний завод намагаються просто знищити. Хто й навіщо доводить до банкрутства державне підприємство, яке вирощує скакунів для перегонів? І чому воно опинилось у руках проросійського бізнесмена? Розслідувала Марія Гураль.

https://www.youtube.com/watch?v=Qc6u-TyjNwc

Державне підприємство «Конярство України» було створене 2010 року. Тоді ж до нього приєднали 14 державних підприємств, на базі яких створили 14 філій. На заводах, окрім, звичайно, розведення племінних коней, займаються й великою рогатою худобою та свинями. Тут також вирощують зернові та технічні культури. І ось саме останній вид діяльності найбільше зацікавив багатьох ділків, адже у власності підприємства налічується понад 40 тисяч гектарів землі.

Представники кінних заводів неабияк занепокоєні: галузь штучно руйнують, заводячи в борги. Наразі згідно з відкритими даними, «Конярство України» має податковий борг у понад 40 мільйонів гривень, і він лише зростає. Банківські рахунки підприємства арештовують, робітникам не виплачують зарплати, а щодо установи порушено справу про банкрутство.

Тому розмови про навмисне знищення галузі та приватизацію підприємства уже не виглядають фантазією. Ба більше, щодо передачі державного майна в приватні руки уже замислюються в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Представники деяких філій зазначають: усі маніпуляції з державним підприємством проводили на користь Костянтина Згари.

 Костянтин Згара Фото: СтопКор

Згара, відомий як керівник асоціації «Жокей-клуб Україна», яка проводить реєстрацію та ідентифікацію коней чистокровної породи, свого часу отримав прізвисько «конюх Януковича», адже доставляв та обслуговував коней для президента-втікача. Також бізнесмен володіє приватним кінним заводом «Мілленніум».

Завод Згари займався не лише розведенням елітних скакунів, а й обробкою деяких земель «Конярства України». Проте зі зміною керівництва держустанови співпрацю з «Мілленніумом» мінімізували. Але, схоже, ненадовго, адже в «Конярстві» знову новий очільник – Євген Веретюк. Громадські активісти впевнені, таке призначення – не випадковість.

Зауважимо, пан Веретюк з 2012 року очолював АТ «ВКП «МЕТАЛІСТ». Це підприємство розташоване на окупованій території Донеччини, в Макіївці. З моменту окупації частини Донеччини Веретюк неодноразово відвідував непідконтрольні території України. Так, 2016 року він як генеральний директор заводу «Металіст» був присутній на його запуску в Макіївці.

 Євген Веретюк Фото: СтопКор

Крім того, пан Євген публічно заявляв: має, так би мовити, стратегічних партнерів на території Російської Федерації, які готові купувати продукцію заводу.

Тож як людину з такою сумнівною репутацією та відвертими проросійськими поглядами могли призначити очільником державного підприємства в Україні? Схоже, на це питання відповіді ми не знайдемо. А поки що Євген Веретюк на новій посаді вже встиг винести перші розпорядження, які шокували керівників філій та інвесторів.

Другие новости