ПоддержатьУкраїнська

Донецькі єгері б’ють на сполох: правоохоронці «кришують» лісових нелегалів

StopCor
StopCor

StopCor

Донецькі єгері б’ють на сполох: правоохоронці «кришують» лісових нелегалів

Вирушивши у відрядження на Донбас, знімальна група «СтопКору» викрила схему, за якою протизаконно випилюють донецькі ліси. Хто і в який спосіб вирішує, які дерева підпадають під «санітарну» рубку? І хто контролює цей процес? Намагався з’ясувати на місці Кирил Вольний.

https://www.youtube.com/watch?v=oLvLNqeBIqo

Після Дружківки команда «СтопКору» вирушила зі Святогірська – цього разу до Олександрівського району.

Тут журналістів зустріли єгері та мисливці, щоб показати справжні масштаби браконьєрського випилювання лісу.

Як розповідають місцеві, повальна вирубка розпочалась у 2014-15 роках. Браконьєри вирубують дуб та тверді породи дерева, які були посаджені наприкінці 50-60-х років. Адже Донецька область є степовою зоною, і дерева висаджували спеціально.

Та дістатися до місця масштабної вирубки було не так просто, як нам здавалось на перший погляд. «Нива», на якій їхали репортери, буквально погрузла у багнюці, а потім остаточно зламалася. З камерами знімальна група явно обмежена у світловому дні, тому вирішили йти пішки.

Єгері стверджують, що буквально позавчора тут працювали чорні лісоруби. Видно, що під пили йшли всі дерева підряд. А місяці вирубки утворюють такі собі дороги посеред лісу.

Журналісти вирішили підняти в повітря коптер, щоб оцінити весь масштаб вирубки. З перших секунд стало зрозуміло, що про санітарну рубку тут не йдеться. Ліс випилюють у промислових масштабах. З висоти у 500 метрів чітко видно результат роботи чорних лісорубів – дороги, якими ми щойно ходили, простягаються в колись густому лісі.

 ''У браконьєрів є певні договорняки'', - Максим Бусієнко

Як розповідає єгер Олександрівського району Донецької області Максим Бусієнко, лісничі діють спільно з бандою лісорубів.

«Раніше вони працювали самі, тепер все під лісництвом. Приїжджають до нас додому, випилюють наші ліси. Жодного дозволу немає. До поліції телефонуєш – там вже на це не реагують. Є договорняки певні – прокуратура, поліція, я не буду так конкретно говорити, але жодних результатів! Викликали їх – приїхали, подивилися і поїхали. Наступного дня знову пиляють. Знову, знову і знову», – обурюється Максим.

Другие новости