ПоддержатьУкраїнська

«Дым сигарет с ментолом»: як працює схема тіньового збуту тютюну

StopCor
StopCor

StopCor

«Дым сигарет с ментолом»: як працює схема тіньового збуту тютюну

На таких ринках, як «Юність» у Києві, чи то «Привоз» у Одесі, та «Озерка» у Дніпрі, продають цигарки без акцизних марок. Звідки ж вони беруться? На упаковці написано, що з магазинів Дьюті Фрі. Чи це справді так – спробувала розібратись команда «СтопКору».

«Дым сигарет с ментолом»: як працює схема тіньового збуту тютюну

«Якщо товар з'явився на даному ринку і з певних зовнішніх ознак відповідає оригіналу, тобто кладемо дві пачки – оригінал і так званий суборигінал, який ми знайшли на ринку і на ньому вказано «тільки для продажу в «дьюті фрі», це або махінації виробника якимось чином з цією маркою «дьюті фрі», або більш складна схема – виробник справив, товар пішов в мережу дьюті фрі, а потім співробітником або групою осіб з мережі було реалізовано на внутрішньому ринку в країні», - зазначає експерт ринку, адвокат Євген Лосовський.

Пачки майже ідентичні. На обох є логотип одного й того самого виробника. Втім, попереджуючий напис на легальному продукті – українською, на продукті незрозумілого походження – англійською. Шрифти та принтування також співпадають.

Варто зазначити, що маркування, подібне до того, що можна тут побачити, а саме нанесене друкарським способом на виробництві, не передбачене законодавством. Відповідно до частини 1 статті 319 Митного кодексу України, обов’язковим є поміщення цих товарів у митний режим безмитної торгівлі, а не застосування до них засобів маркування.

Деталі тіньових схем тютюнового ринку доступні для перегляду у сюжеті Наталі Щербини:

https://www.youtube.com/watch?v=MzG0vXUNKcc

Другие новости