ПоддержатьУкраїнська

Експерт підрахував, скільки втрачає держскарбниця під час святкових днів

StopCor
StopCor

StopCor

Експерт підрахував, скільки втрачає держскарбниця під час святкових днів

Олексій Дорошенко звернув увагу на кількість офіційних вихідних днів в Україні та Європі. За його словами, європейці працюють більше на своє благо, ніж українці.

Про це депутат об'єднання "Самопоміч" написав на своїй сторінці у соцмережі.

Сьогодні, 3 січня, Дорошенко зауважив, що у Європі робочий тиждень почався з 2 січня, в той час як в Україні з 3-го.

"Кількість святкових днів в Україні, які є неробочими, становить 10. У зв'язку з тим, що у 2016 році кількість святкових днів, які припадають на вихідні, становить 6, то загальна кількість вихідних днів в Україні становить 16, що значно вище ніж у більшості розвинутих країн", - пояснив експерт.

Для порівняння він зазначив, що у Литві 13 святкових днів, Польщі – 13, Грузії – 10, Німеччині - 9 таких днів на федеральному рівні. Дорошенко також додав, що у більшості країн святковий день, який припав на вихідний день, не переноситься на робочий будній. Виключенням є країна-сусід Польща.

"Крім того, зниження продуктивності праці у дні, які надаються для відпрацювання перенесених зі святкових днів, яких щонайменше три кожного року, дасть не менш 1% ВВП", - підкреслив Дорошенко.

Він також згадав про скорочення робочого дня напередодні святкового. Зокрема, в Україні таких чотири.

"Таким чином загальна тривалість робочого часу значно нижче, ніж загальноприйнята у якості нормативної. Тому Україна не входить у європейських та міжнародних дослідженнях до переліку країн, які багато працюють", - наголосив експерт.

За словами Дорошенка, кожен робочий день додає до держскарбниці 0,39% ВВП, а скасування переносу святкових днів на робочі та скорочення трудового дня на годину у передсвяткові дні додасть 2% ВВП. Він пояснив, що для цього необхідно внести зміни до ст. 67 "Вихідні дні" Кодексу законів про працю.

Другие новости