ПоддержатьУкраїнська

Експерти дали прогноз про наступника Гонтаревої на посаді глави НБУ

StopCor
StopCor

StopCor

Експерти дали прогноз про наступника Гонтаревої на посаді глави НБУ

Є дві кандидатури, на думку експертів в банківській сфері, які можуть бути призначені керувати Національним банком України. Це глава "Укрексімбанку" Олександр Гриценко і голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.

Експерти дали прогноз про наступника Гонтаревої на посаді глави НБУ

Новину повідомляє "Преса України".

На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, будь-який з керівників комерційних ТОП-банків України може бути обраний у якості нового голови Нацбанку.

"Зовсім необов'язково, що у нас (главою Нацбанку) буде призначений макроекономіст – швидше за все, якраз, в нашому випадку це буде дійсно банкір. Чому – тому що для того, щоб пробитися спочатку через Адміністрацію президента, а потім ще й через затвердження Верховною радою, швидше за все, саме банкір спрацює краще, ніж просто фахівець в макроекономіці. Список претендентів настільки великий, що він, за великим рахунком, може охоплювати всі майже 100 банків, які є в Україні, або, як мінімум, першу двадцятку.

Кожен з них цілком може претендувати на посаду глави НБУ. З призначенням глави Національного банку рівним рахунком нічого не зміниться – хто б там що не говорив. У поточних умовах, в будь-якій країні виникло б питання: яку монетарну політику буде проводити новий глава Нацбанку, буде вона м'якою, або жорсткою? в умовах України це питання не стоїть – в доступному для огляду майбутньому, на протязі, як мінімум, цього року і половини наступного – монетарна політика буде залишатися відносно жорсткою. А, раз так – то роль глави Нацбанку зараз не так вже й велика", – зазначив економіст.

Серед цієї групи найбільш вірогідними кандидатурами називають главу "Укрексімбанку" Олександра Гриценка, а також голову правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимира Лавренчука.

Перший з них вважається фігурою не надто публічною, що може зіграти не на його користь, але зате близькою до Порошенка. Як відомо, цей факт сьогодні може мати вирішальну роль при призначенні глави НБУ. Втім, експерти вважають, що главою Нацбанку він навряд чи стане.

"Єдина перевага Гриценка – це його зв'язок з Порошенком, бо він слабкий навіть для "Ексімбанку", не кажучи вже про Національний банк", – вважає експерт інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса.

У свою чергу, відзначають експерти, у Володимира Лавренчука шанси набагато істотніші. Він персона в банківських колах досить відома і популярна, відмінний фахівець своєї справи й на хорошому рахунку за кордоном. Це, звичайно ж, може зіграти свою роль при майбутньому призначенні.

"Я бачу, що більш-менш успішні шанси пройти всі процедури призначення, в тому числі через Верховну Раду, у Лавренчука. Але, тут велике і відкрите питання, наскільки все це взагалі потрібно йому самому", – вважає Олег Устенко.

Аналогічну думку про шанси Лавренчука стати главою НБУ висловив і Сергій Фурса.

"Звичайно ж, найкращий кандидат для наступності політики (Нацбанку) - це Лавренчук", – зазначив експерт.

Нагадаємо, поки що глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що місія, яку вона повинна була виконати на своєму посту, реалізована. Тому вона йде, запропонувавши кілька варіантів своєї заміни президенту України Петру Порошенкові.

Другие новости