ПоддержатьУкраїнська

Експерти: Реформа ДАБІ суперечить законодавству, Кабмін лобіює інтереси забудовників

StopCor
StopCor

StopCor

Експерти: Реформа ДАБІ суперечить законодавству, Кабмін лобіює інтереси забудовників

Ребрендинг ДАБІ чи будівельний хаос? За рік після початку псевдореформи містобудівної галузі уряд нібито схаменувся і почав приводити до ладу підзаконні акти. Однак представники громадськості й експерти б’ють на сполох і вимагають повернути реформу в законні рамки. Чому Кабмін підіграє забудовникам та чим це загрожує галузі? Розбиралась Ася Клітна.

Нагадаємо послідовність подій. На початку реформа передбачала створення абсолютно нових структур. Замість однієї ДАБІ – цілих три: Державна сервісна служба містобудування, що мала виконувати реєстраційні функції в будівництві, Державна інспекція містобудування, що мала підхопити функції нагляду та контролю, і Державне агентство технічного регулювання. І якщо перші дві установи хоча б встигли утворити, то третю навіть не почали.

Згодом чиновники начебто зрозуміли, що їхні хитромудрі постанови не працюють. Однак це сталося вже після того, як галузь струснули декілька корупційних скандалів, СБУ провела в недоліквідованій ДАБІ обшуки, а експерти заговорили про повний провал реформаторів.

 Замість одного органу планували створити три Ілюстрація: СтопКор

Тож Кабмін випустив так званий сіквел. Згідно з черговою постановою, і новостворені органи, і сама ДАБІ підлягають ліквідації і таки станом на сьогодні – ліквідовані. А замість них створена єдина установа – державна інспекція архітектури і містобудування України (ДІАМУ), конкурс на голову якої вже завершився. І за інсайдерською інформацією, цього голову вже навіть обрано шляхом співбесіди з міністром.

А 29 березня цього року Кабмін видав зміни до постанов своїх попередників. За словами експертів, ці зміни – чистий лобізм забудовників. Адже текст скрізь містить лазівки для будівельних монстрів. Наприклад, під час розгляду питання щодо прийняття в експлуатацію об’єктів, орган ДАБК здійснює не перевірку, а огляд об'єктів. І чомусь тільки тих, що віднесено до високого ступеня ризику. Відбувається це згідно з критеріями, за якими визначається періодичність планових заходів контролю та нагляду.

 Експерти б'ють на сполох Фото: скриншот

Ще однією підставою для обурення громадськості й експертів є відсутність відомостей щодо об’єкта будівництва, які мають міститися в Електронній системі.

«Це не реформа. Тому що відбувається вона неправильно з точки зору законів, тому що ми насамперед відштовхуємося від Конституції, а потім вже законів, на підставі законів робляться підзаконні акти, в тому числі постанови Кабміну. Нині фактично вся реформа ґрунтується на декількох постановах Кабміну, що в правовому полі не можна назвати реформою. Наразі законів, прийнятих в частині реформи ДАБІ, немає», – коментує юрист-практик у сфері будівельного права Олександр Босенко.

Другие новости