ПоддержатьУкраїнська

Глеба: За аферою з фіктивною реконструкцією столичного мосту стоять люди Черновецького і росіяни

StopCor
StopCor

StopCor

Глеба: За аферою з фіктивною реконструкцією столичного мосту стоять люди Черновецького і росіяни

За корупційною схемою з фіктивною реконструкцією Харківської площі, яка може обійтись киянам майже у 700 мільйонів гривень, стоять високопосадовці КМДА, люди Черновецького та російсько-грузинські мафіозі з Лукойлу. Про це у своєму блозі повідомив незалежний експерт з містобудування Віктор Глеба.

 Віктор Глеба Фото: СтопКор

Харківську площу на Дарниці мали реконструювати за бюджетні кошти й у відповідності до чинного на сьогодні Генплану ще за рішеннями Олександра Омельченка. Та після приходу до влади в столиці Леоніда Черновецького, його люди допомогли виграти конкурс фірмі-ноунейму ТОВ «Київ термінал». Тепер це підприємство претендує на 671 млн грн «боргу», який має бути сплачений з кишень киян.

Річ у тім, що в інвестиційному договорі зазначено: реконструкція площі здійснюється за бюджетні кошти, а приватна компанія забудовує територію під торгові центри.

 Проєкт розв'язки на Харківській площі Фото: скріншот

«Як посадова особа тих часів – я був заступником головного архітектора міста Києва – можу підтвердити: жодних бухгалтерських чи юридично-правових документів, рішень, угод між фірмою «Київ термінал», Київрадою та КМДА – не існує. Це афера чистої води», – каже Віктор Глеба.

Зокрема, на його думку:

  • «Інвестиційний договір скасовано через порушення законодавства, підробку підписів, недостовірні відомості.
  • Оренда землі з підлогом документів та завідомо неправдивими відомостями скасована.
  • Бухгалтерських документів, які підтверджують факт збитків та витрат «Київ термінал», немає.
  • Проєкт будівництва транспортної розв'язки не розроблявся і не затверджувався.
  • Дозвіл на будівництво або реконструкцію не надавався».

«Жодного метру транспортної розв'язки, жодного кубометру бетону чи тони арматури не було вкладено в будівництво, але кияни мають з бюджету віддати суму, яка дорівнює вартості транспортної розв'язки», – наголосив експерт.

Зі слів Віктора Юрійовича випливає, що наразі у КМДА фактично керують люди Єрмака-Холодова-Черновецького. Вони ж через Комарницького (голова фракції партії Черновецького у Київраді 2006-2009 років) заправляють столичними будівництвами та бюджетними потоками.

 Денис Комарницький Фото: «Радіо Cвобода»

Та найцікавіше, вигодонабувачами цієї афери є росіяни. Засновником ТОВ «Київ термінал» є компанія «Тондан Інвестмент Лімітед», кінцевий бенефіціар – Тамаз Валєріанович Сомхішвілі. Пан Сомхішвілі, відомий у певних колах як «Тамаз Тобольський», є одним із співзасновників АНО «Тенісний клуб «Лукойл».

 Бенефіціаром ТОВ «Київ термінал» є Тамаз Сомхішвілі Фото: скріншот

Наразі небайдужим представникам громадськості вдалося домогтися самовідводу суддів, які вже потирали руки в очікуванні наживи з 671 млн бюджетних коштів з афери з фіктивної реконструкції Харківської площі. Утім, справжня боротьба ще попереду. Активісти мають намір звертатись до правоохоронців з вимогою розпочати відповідні кримінальні провадження, а також обіцяють провести серію мітингів під Генпрокуратурою, МВС, СБУ та НАБУ у разі, якщо компетентні органи не реагуватимуть належним чином.

Другие новости