ПоддержатьУкраїнська

"Головна люстраторка" країни Козаченко допомагає Юркевичу захопити будівлю в столиці

StopCor
StopCor

StopCor

'Головна люстраторка' країни Козаченко допомагає Юркевичу захопити будівлю в столиці

З люстраторів – у рейдери? Очільниця Громради з питань люстрації при Мін’юсті Тетяна Козаченко "засвітилась" у схемі захоплення нерухомості на столичних Видубичах. Йдеться про будівлю, яку мільйонер-аферист Анатолій Юркевич за допомогою чорних реєстраторів та "тітушок" намагається силовими методами відібрати у нових законних власників.

Ілюстрація: СтопКор

Нагадаємо, структура Юркевича ПАТ "УПБ" ще у березні 2014 року одержала від НБУ рефінансування в розмірі 120 млн грн для збереження ліквідності. Згодом за допомогою шахрайських схем банкір вивів із "УПБ" понад 2 мільярди гривень та позбавив Нацбанк заставних активів.

В результаті ПАТ "УПБ" було визнано неплатоспроможним та розпочато процедуру його ліквідації, СБУ розпочало кримінальне провадження №42015100000000795, а пов'язані з Юркевичем структури в рахунок погашення боргів законно (рішення залишено в силі Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів КГС) позбавили нерухомого майна – зокрема, приміщення на вул. Будіндустрії, 6.

Право вимоги до пов’язаних компаній Юркевича було продане на аукціоні ТОВ "ФК "Інвестохіллс Веста", однак мільйонер через чорних реєстраторів, на підставі підробленого рішення суду, з порушенням територіальності скасував право власності кредитора.

Витяг з реєстру Фото: скріншот
Підроблена ухвала суду Фото: скріншот
Лист Господарського суду про підроблену ухвалу ухвалу Фото: скріншот

Не гребує олігарх і силовими методами: наймані ним молодики спортивної зовнішності не пускають на територію ані законних власників, ані журналістів.

Найманці Юркевича намагались захопити будівлю Фото: СтопКор

Як стало відомо, "рішалою" рейдерської схеми Юркевича з боку Мін’юсту виступає громадська діячка, адвокат Тетяна Козаченко, відома як "головна люстраторка" країни. Саме вона курує діяльність "чорних" реєстраторів з метою незаконного повернення банкіру майна, яке він втратив унаслідок фінансових афер.

У 2014-2016 роках пані Козаченко очолювала Департамент з питань люстрації Міністерства юстиції України, а з квітня 2017 року є головою Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті. Утім, це не завадило їй засвітитись у низці гучних корупційних історій.

Тетяна Козаченко Фото з відкритих джерел

Так, ім’я тодішньої начальниці люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяни Козаченко фігурувало в офшорному скандалі, пов'язаному з розсекреченням "панамських документів". Зокрема, у ЗМІ її називали посередником компанії Drinks Inс (Багами).

Крім того, прізвище Козаченко виявили у списку засновників офшорної компанії, яка входить до орбіти інтересів Анатолія Юркевича.

Кілька років тому пані Тетяною зацікавились у поліції: за даними медіа, кримінальне провадження стосовно Козаченко було розпочато 2 серпня 2016 року за статтею 366 ККУ – службове підроблення. Йшлося про приховування майна від декларування.

Зауважимо, в електронних деклараціях діячки за 2015-2018 роки фігурує будинок площею майже 500 квадратів та земельна ділянка на 1500 кв. м в Обухівському районі на Київщині, 5-кімнатні апартаменти площею 178,2 кв. м на столичному Печерську та ще дві квартири в столиці – на 71,7 кв. м та 93,7 кв. м (одна з них – на ім’я чоловіка пані Тетяни).

Декларація пані Тетяни викликає чимало питань Фото: скріншот

Натомість головна люстраторка країни "забула" відзвітувати про ще одну київську квартиру площею понад 1000 кв. м у самому серці столиці – на вул. Шота Руставелі, 1/12. За даними реєстру нерухомості, іпотекодавцем цього житла є Бойко Галина Миколаївна.

Цікаво, що особа з такими ж ПІП фігурує у деклараціях Тетяни Козаченко як джерело доходу – у графі "Гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовим правочинами".

Люстраторка не задекларувала елітну нерухомість на вул. Шота Руставелі Фото з відкритих джерел

А елітна нерухомість на Шота Руставелі ще у 2014 році стала предметом іпотеки в якості забезпечення нібито за наданими позиками (які, всупереч вимогам закону, не були задекларовані). За інформацією ЗМІ, в афері з виведенням приміщення вартістю близько 10 млн євро з-під застави латвійського АТ "Реверта" (колишня назва "Парекс банк"), окрім одіозної люстраторки, замішані скандально відомі бізнесмени Світовенки.

Зауважимо, кошти в сумі понад 10 млн євро не були задекларовані Тетяною Козаченко у жодній з її декларацій, починаючи з 2015 року.

Другие новости