ПоддержатьУкраїнська

Гонтарева пояснила позицію Києва в питанні іноземних інвестицій

StopCor
StopCor

StopCor

Гонтарева пояснила позицію Києва в питанні іноземних інвестицій

Пріоритетом для українського уряду є захист малого бізнесу країни, дрібних вкладників банків і жителів на пенсійному забезпеченні. Іноземні інвестори в цей список не входять. Так поки що глава НБУ Валерія Гонтарева на конференції у Вашингтоні прокоментувала складну ситуацію з єврооблігаціями "Привату".

Гонтарева пояснила позицію Києва в питанні іноземних інвестицій

Новину повідомляє "Преса України".

"Для вашого розуміння, ми хотіли б захистити наш малий і середній бізнес, ми б хотіли захистити пенсіонерів, соцпрацівників, 20 мільйонів українських дрібних вкладників. Ми ніколи не обіцяли захищати іноземні інвестиції, професійних інвесторів", – сказала вона, відповідаючи на питання журналіста про долю єврооблігацій раніше націоналізованого "Приватбанку".

"Навіть якщо євробонди існують згідно із законодавством Великобританії, ми не могли проводити націоналізацію за законом Великобританії", – додала Гонтарева.

Після націоналізації "Приватбанку" влада України прийняла рішення про односторонню конвертацію трьох випусків єврооблігацій банку в його капіталі. Йдеться про міжнародні зобов'язання банку в розмірі близько півмільярда доларів.

У січні агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела повідомило, що власники єврооблігацій, серед яких First Geneva Capital Partners, Pala Assets і Pioneer Investment Management, мають намір оскаржити в Лондонському міжнародному арбітражному суді та претендують на закордонні активи банку.

Нагадаємо, екс-керівництво Приватбанку видало мільйонні кредити пов'язаним особам, які були свідомо невигідними банку. Це було зроблено в період рефінансування Національним банком України, коли на видачу подібних кредитів НБУ наклав заборону. Справою займається Генпрокуратура.

Другие новости