ПоддержатьУкраїнська

Любов із першого рядка: як Держгеокадастр кошмарить столичних підприємців за заявами сумнівної дніпровської ГО

StopCor
StopCor

StopCor

Любов із першого рядка: як Держгеокадастр кошмарить столичних підприємців за заявами сумнівної дніпровської ГО

Представники головного управління Держгеокадастру в Києві можуть тижнями відкладати перевірки об’єктів із суттєвими порушеннями. Натомість після короткої заяви сумнівної ГО «Рейдер стоп» із Дніпра одразу ж здійснюється перевірка столичних земель.

 Фото: Facebook

Про це «СтопКору» стало відомо після отримання відповіді на інформаційний запит до столичного Держгеокадастру. Ми попросили надати копію заяви від ГО «Рейдер стоп», після якої була здійснена перевірка невеликого столичного кафе. Запит організації складався з двох коротких абзаців. Зокрема, було вказано на наявність можливого порушення вимог земельного законодавства – без конкретних доказів чи фактів. У другому абзаці – стисле прохання перевірити ділянку та вказаний кадастровий номер.

 Запит ГО ''Рейдер стоп'' Фото: скриншот

У нас виникло запитання: яке відношення дніпровська організація має до Києва? Та чому перевірка була здійснена так оперативно?

Засновниками фірми значаться двоє жителів Дніпра – Ігор Демченко та Максим Галкін. При цьому навіть не вказаний конкретний вид діяльності ГО.

 Інформація про діяльність ГО ''Рейдер стоп'' Фото: скриншот

За даними сайту pep.org.ua, Ігор Демченко є сином судді Чернігівського апеляційного суду Олександра Демченка. Він також володіє низкою компаній, що займаються продажем та реалізацією металів та металевих руд. Максим Галкін – дніпровський юрист та адвокат, засновник адвокатського бюро «Галкін та партнери».

Передісторія

Примітно, що ВГО «Стоп корупції» неодноразово зверталася до Держгеокадастру з запитами щодо перевірок різних об’єктів, де змістовно та розлого викладала інформацію про виявлені активістами організації правопорушення. Щонайменш одна перевірка дійсно була проведена. Проте, враховуючи кількість запитів – чи достатньо однієї перевірки? Зазвичай у Держгеокадастрі нам обіцяють внести інформацію у план, проте далі справа не рухається.

Ми також запитали, скільки усього позапланових перевірок було здійснено за квітень та травень 2021 року. Виявилося, що найбільша кількість інспекцій була проведена за запитами громадських організацій – 5 із 13 у квітні та 18 із 24 у травні. Скільки з цих перевірок було здійснено за заявою ГО «Рейдер стоп»? З цим питанням ми вже звертаємося до столичного Держгеокадастру.

Чи випадково, що Держгеокадастр ігнорує заяви наших активістів, які законодавчо обґрунтовані та підкріплені конкретними фактами порушень, натомість за першим беззмістовним запитом маловідомої ГО у посиленому складі інспекторів на чолі з керівником виїздить на перевірку кафе? З цим питанням ми також спробуємо розібратися.

Наскільки доречна перевірка маленького столичного кафе представниками ГУ Держеогадастру Києва у часи, коли в будівельній галузі столиці відбувається повне свавілля ? Скарги від вагомих реальних ГО з конкретними фото та фактами порушень земельного законодавства ігноруються. Прохання провести перевірку, щоб встановити наскільки чітко виконуються вимоги земельного законодавства відхиляються на задній план, з аргументацією, що в цьому кварталі вже була достатня кількість перевірок. Але незважаючи на це, заява від дніпровської ГО, яка містить декілька рядків з адресою та кадастровий номер береться до уваги дуже швидко та в найкоротші терміни інспектори знаходять час та виїжджають на місце. Чи не схоже, що ГУ Держгеокадастру м. Києва працює вибірково, а перевірки маленьких кафе більш схожі на звичайний рекет ?

Другие новости