ПоддержатьУкраїнська

Замість гуртожитку для курсантів МВС у Києві зводять черговий ЖК (фото, відео)

Максим Томилов
Максим Томилов

Правозащитник

Замість гуртожитку для курсантів МВС у Києві зводять черговий ЖК (фото, відео)

Сьогодні ми навідалися на чергове скандальне будівництво у Києві, розташоване за адресою вулиця Кудряшова 8-10. Тут триває будівництво житлового комплексу «City hub». Проте, якщо подивитися містобудівні умови та обмеження й дозвіл на виконання будівельних робіт, то можна побачити, що тут відбувається «реконструкція гуртожитку».

 Ілюстрація: СтопКор

Так-так, вам не почулося – саме реконструкція гуртожитку.

Замовником будівництва є Національна академія внутрішніх справ МВС України, а забудовником – уже досить скандальна будівельна компанія «Інтергал-буд». Цільовим призначенням цієї земельної ділянки є обслуговування та експлуатація будівель закладів освіти. Де тут забудовник побачив заклади освіти – мені невідомо.

Як зазначив працівник відділу продажу, реконструкцією гуртожитку це вважається саме тому, що були збережені ті палі, які перебували в гуртожитку.

 Фото: скриншот

Подивімося, що таке взагалі реконструкція?

Реконструкція – це перебудова введеного в експлуатацію об'єкту будівництва, яке передбачає зміну його геометричних розмірів.

Цей об'єкт було побудовано повністю з нуля, адже старий гуртожиток було знесено і на його місці тепер будують два житлових будинки.

У цього будівництва також досить цікава історія. Зокрема, у лютому 2020 року Державною архітектурно-будівельною інспекцією було здійснено виїзд до будівництва та проведення перевірки. У результаті цієї перевірки встановлено численні порушення та складено припис, згідно з яким, по-перше, мають бути припинені будь-які будівельні роботи, по-друге, скасовується сам дозвіл на будівництво.

https://www.facebook.com/stopcor.ua/videos/516845346128248/

Після цього, звісно ж, починається наша довгостраждальна реформа будівельної галузі, яка забрала в ДАБІ повноваження виїжджати з інспекціями на будівництво. Цим дуже вдало скористався забудовник. Національна академія МВС подала позов до Окружного адміністративного суду з вимогою скасувати припис ДАБІ. У квітні 2020 року суд залишив позов без руху. Проте в листопаді того ж року адміністративний суд змінив своє рішення та задовольнив клопотання Національної академії МВС.

Отже, забудовник має право продовжувати будівельні роботи попри те, що під прикриттям реконструкції гуртожитку зараз будують житловий комплекс.

Не погоджуючись із таким рішенням, громадськість в особі громадської організації «Стоп свавіллю» направила позов до шостого апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати рішення першої інстанції. Проте суд встановив, що громадська організація не має достатньо фактів для того, щоб довести, що це будівництво якось зачіпає їхні права. Тому він відхилив позов і залишив рішення першої інстанції повністю в силі.

Нині в результаті нашої реформи складається ситуація, що забудовник нахабно будує дві висотки на місці, де повинен стояти гуртожиток для курсантів академії Міністерства внутрішніх справ. І ніхто, у тому числі й Державна архітектурно-будівельна інспекція, не має права здійснити виїзд сюди та зафіксувати ці порушення.

Отож, маємо що маємо. Залишається ще одне велике питання: як саме цей об'єкт будуть здавати в експлуатацію? Я дуже сподіваюся, що ці проблеми не стануть надалі проблемами інвесторів цієї забудови.

Другие новости