ПоддержатьУкраїнська

Маєток за 5 мільйонів, озеро та квартира у Франції. Чим ще володіє новий голова «Укрзалізниці»?

StopCor
StopCor

StopCor

Маєток за 5 мільйонів, озеро та квартира у Франції. Чим ще володіє новий голова «Укрзалізниці»?

Маєток вартістю 5 млн доларів, кілька квартир у столиці та земельні ділянки в усій Київщині. Статки нового очільника «Укрзалізниці» Володимира Жмака вражають. Лише на банківських рахунках у родини – близько 17 млн гривень. «СтопКор» навідався в гості до головного залізничника й буквально зазирнув за його паркан.

 Маєток Жмаків у Гореничах з повітря. Фото: СтопКор

Маєток на 5 млн $

Києво-Святошинський район, село Гореничі, 5 км від столиці. Саме тут, на березі одного з озер, стоїть маєток Володимира Жмака, нового очільника «Укрзалізниці». Обійстя розташоване за адресою вулиця Дружби, 48. Воно розміщене одразу на 5 земельних ділянках, 4 з яких родина Жмаків придбала у 2009 році.

Загальна площа обійстя – 110 соток. У ньому розташовані сам будинок на 720 квадратів, гараж на кілька авто, гостьовий будиночок, підсобні приміщення із сонячними панелями на даху, альтанка та власне футбольне поле.

 Озеро в обійсті Жмаків у Гореничах. Фото: СтопКор

Власне озеро

Виходить маєток на озеро, половина якого перебуває так само у власності родини Жмаків. При цьому цільове призначення ділянок, на яких розташована водойма, згідно із даними кадастрової карти України, це ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби.

Сам будинок зведено у 2010 році. Він розташований на закритій вулиці на 10 котеджів під цілодобовою воєнізованою охороною. Орієнтовна вартість обійстя, за оцінкою аналітиків «СтопКору», близько 5 млн $, або 140 млн грн.

 Родина Жмаків на відпочинку. Фото: Facebook

Квартира у Франції

Також родина Жмаків володіє п'ятьма квартирами у Києві та однією у Франції. Площа столичних осель: 69 м кв., 58 м кв., 54 м кв., 58 м кв. та 86 м кв. Розмір французької квартири – 84 м кв.

Крім того, у власності Жмаків – три нежитлових приміщення в Києві: на 44 м. кв., 146 м. кв. та 506 м. кв., а також житловий будинок у Ржищеві Київської області на 61 кв. м.  

 Футбольне поле на території маєтку Жмаків у Гореничах. Фото: СтопКор

Землі та машини

Окрім п’яти ділянок у Гореничах, родина має 2 гектари землі в Іванківському районі Київської області. Їхнє цільове призначення, відповідно до кадастрової мапи, – для ведення сільського господарства.

Їздить Володимир Жмак автомобілем Lexus GX 460, орієнтовною вартістю 40 тис. доларів. У дружини-француженки – Renault Espace ціною близько 15 тис. доларів.

Мільйонні рахунки

За 2019 рік, згідно із декларацією, Жмаки отримали майже 2,75 млн гривень прибутку. При цьому на банківських рахунках подружжя – майже 600 тис. доларів, це майже 17 млн гривень, а на руках – 120 тис. доларів готівки.

Загальні статки родини, за оцінкою аналітиків «СтопКору», складають щонайменше 7 млн доларів, або майже 200 млн гривень.

 Володимир Жмак. Фото: Facebook

Хто такий Жмак? 

Жмак Володимир Миколайович – український юрист, бізнесмен, політик. Чинний голова правління акціонерного товариства «Українська залізниця». З 2019 – член наглядової ради Аеропорту «Бориспіль». У 2015-2016 роках – перший заступник голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі, з яким навчався в Київському інституті міжнародних відносин Національного університету імені Т. Шевченка. 2011-2015 – топменеджер в українських компаніях групи «ТНК-ВР» (спільне підприємство ТНК та British Petroleum). 1997-2010 – член наглядової ради та радник президента компанії «Київстар».

Головний залізничник

У березні 2020 року Володимир Жмак прийняв рішення взяти участь у конкурсі на посаду голови правління АТ «Укрзалізниця».  26 серпня 2020 року Кабінет міністрів України на своєму засіданні таки призначив Жмака на цю посаду.

Володимира Жмака називають протеже Міністра інфраструктури. Ще до того, як стало відомо про рішення Наглядової ради, аналітик Дмитро Марунич повідомив, що Володимир Жмак заручився підтримкою «бек-офісу» Міністра інфраструктури Владислава Криклія. За його словами, у приватних розмовах члени Наглядової Ради скаржились на прямий тиск з боку людей Міністра інфраструктури, які хотіли, щоб «Укрзалізницю» очолив Володимир Жмак. А кандидатуру Петра Чернишова (експрезидент компанії «Київстар»), який вийшов у фінал конкурсу, відхилили. 

 Подружжя Жмаків. Фото: Facebook

Родина

Дружина Володимира Жмака – француженка Нюбла Жмак Маріанн Жермен Деніз. У липні пара відзначила 30 років спільного життя. У Маріанни в Україні свій бізнес. Вона відкрила в Києві мережу навчальних закладів «Рікікі»: ясла, два дитячі садки, початкова школа. Крім цього, у підприємниці свій магазин «Винолюб». Експортує з Франції вина, а також продає ігристе, віскі, лікери, коньяк та інші спиртні напої.

У подружжя четверо дітей. Старший син Нік живе вже окремо, як і дочка Лія, вона бере участь в сімейному бізнесі та займається одним з дитячих садків мами. Молодшим хлопцям-близнюкам Дану і Тіму – по 16 років. Хлопці живуть на дві країни. Про це свідчить велика кількість чекінів у різних регіонах Франції.

Більше про статки родини Володимира Жмака дивіться в розслідуванні наших журналістів «Мільйони голови «Укрзалізниці»:

https://www.youtube.com/watch?v=kbCouj-8V7w&t=37s

Другие новости