ПоддержатьУкраїнська

Мільйонер на BMW: що відомо про затриманого за хабар члена Комісії з азартних ігор Гетьмана

StopCor
StopCor

StopCor

Мільйонер на BMW: що відомо про затриманого за хабар члена Комісії з азартних ігор Гетьмана

Члена Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, який виконував обов’язки голови, викрили на отриманні хабаря в 90 тисяч доларів. За попередніми даними, йдеться про Євгена Гетьмана.

 У ЗМІ Гетьмана називають партнером Микитася

Про затримання посадовця з Комісії повідомили в пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Чим відомий Вадим Гетьман?

За словами міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, Євген Гетьман має досвід у напрямі міжнародної співпраці, у тому числі з НАТО (координатор міжнародних проєктів), досвід роботи у регуляторних органах та досвід керівництва комунальними та приватними підприємствами.

Гетьман Євген Миколайович дійсно досвідчений чиновник. Його шлях кар'єрними сходами нерозривно пов'язаний із роботою в державному агентстві України з управління зоною відчуження, де регулярно траплялися різні корупційні скандали.

Як зазначається в декларації, Гетьман обіймав посаду заступника генерального директора Державного спеціалізованого підприємства «Об‘єднання «Радон», що займається збиранням та зберіганням радіоактивних матеріалів.

Наразі пан Євген є нинішнім заступником керівника державного спеціалізованого підприємства «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» («ЦППРВ») з розвитку та міжнародного співробітництва. Як пише видання «Наші гроші», Гетьман також претендував на крісло голови Державного агентства України з управління зоною відчуження («ДАЗВ»). За даними журналістів, що були оприлюднені у 2019 році, за 4 роки «ЦППРВ» провело тендерів на 570 млн грн. З них левову частку отримали лише три фірми – 492 млн грн.

Згідно з даними декларації за 2020 рік, Євген Гетьман володіє двома квартирами у Києві – на 36,3 кв. м та 108,4 кв. м, а також земельною ділянкою під Києвом – на 696 кв. м. Родина має два автомобілі – це BMW 530 2005 року випуску та Nissan Micra 2006 року випуску. У тому ж 2020 році сім‘я Гетьмана отримала коштовний подарунок у негрошовій формі. Його вартість склала майже 1,5 млн грн. Непоганий такий подарунок.

 Родині Гетьманів подарували щось вартістю 1,5 млн грн Фото: скриншот

Готівкою державний працівник зберігає 143 тисячі доларів США.

Корупційні скандали

З 2016-го Гетьман переходить з однієї посади на іншу у державних підприємствах, які перебувають у сфері підпорядкування Державного агентства України з управління зоною відчуження. Як повідомляє видання «Антикор», Гетьман завжди був наближений до керівництва всіх структур, у яких працював.

«Так, без його погодження документи керівнику на стіл не потрапляли, тендери не проводили. Маючи вплив на керівників структурних підприємств, він лобіював інтереси підконтрольних йому будівельних компаній», – йдеться в статті.

За даними видання, Гетьман нібито став учасником історії, де ТОВ «Інбудсервіс» отримало безпідставних оплат на 1,3 млн грн. Автор стверджує, що за цим фактом порушено кримінальну справу.

Ще одна історія – пов’язана з туристичним напрямком. Гетьман нібито взяв під контроль грошові потоки, які надходять від іноземних туристів, любителів риболовлі та полювання. Спочатку будо створено підприємство ТОВ «Чорнобиль Тур» і ТОВ «Чорнобиль Ексклюзив Турс». Перше займається організацією риболовлі та полювання, а друге організовує відвідування зони туристами. Під приводом боротьби з корупцією розробляється програмне забезпечення «Солярис».

«Ідея проста. Компанії формують туристичні групи на відвідування Чорнобильської зони відчуження і формують в системі «Солярис» електронний квиток. Потім реалізують дані квитки туристам, яких за допомогою електронного коду, як залізничні квитки, пропускають на контрольно-пропускних пунктах. Вартість квитка — від 500 гривень із кожного туриста плюс 2000 гривень від групи. Ну як не захоплюватися ідеєю? Все прозоро, все для країни. Не враховується тільки невеликий дефект програмного комплексу «Солярис». Після відвідин групи інформація про формування електронних квитків на цю групу видаляється з системи за допомогою інтегрованого програмного коду. Ну, а далі отримані від туристів кошти діляться по-чесному — 50 на 50», – зазначається в статті.

Зауважимо, що офіційних підтверджень зазначеним схемам поки що не було.

Варто додати, що ЗМІ також називають Гетьмана бізнес-партнером ексзабудовника Максима Микитася.

Затримання Гетьмана

Як повідомляє САП, посадовця затримали безпосередньо під час отримання коштів. Суму у розмірі 90 тисяч доларів, за інформацією слідства, член Комісії вимагав за сприяння у наданні дозволів та ліцензій у сфері грального бізнесу.  Для того, щоб викрити схему, правоохоронці задіяли детективів «під прикриттям». Посадовця, який на момент вчинення злочину обіймав посаду в.о. голови Комісії, затримали «на гарячому».

Як зазначає УП, ймовірно, може йтись про Євгена Гетьмана, який на початку серпня був у статусі в.о. голови Комісії.

Зазначимо, окрім Гетьмана в Комісію з регулювання азартних ігор також входять Іван Рудий, Олена Водолажко, Олексій Ботезат, Христина Дутка, Тетяна Кірієнко.

Другие новости