ПоддержатьУкраїнська

Милованов пішов — його справа живе: як державний «Агрофонд» довели до банкрутства

StopCor
StopCor

StopCor

Милованов пішов — його справа живе: як державний «Агрофонд» довели до банкрутства

Пів сотні директорів державних підприємств звільнили з посад. Професіонали своєї справи, які розвивали аграрний сектор і дбали про наповнення державного бюджету, втратили роботу. На їхні місця призначили недосвідчених керівників або тих, хто себе скомпрометував.

Такою була політика колишнього міністра Милованова.

 Тимофій Милованов на ''Свободі слова'' Фото: скрін

Найбільш яскраві приклади кадрових рішень Мінекономрозвитку: Національне агентство з акредитації України, Центр експертизи та сертифікації сільгосппродукції та ПАТ «Аграрний фонд».

Змінити усіх на своїх людей — схоже, таким принципом керувалася команда Милованова. У цьому прагненні не зважала навіть на те, чи прибуткові та ефективні деякі державні підприємства.

Так, за словами колишнього виконавчого директора ПАТ «Аграрний фонд» Миколи Зубарева, підприємство щороку перевіряла аудиторська компанія зі світовим ім'ям за міжнародними стандартами. Щороку цей аудит свідчив, що підприємство — прибуткове і збільшує активи.

 Микола Зубарєв: Агрофонд щороку проходив аудит

«Ця компанія є 16-ю за фінансовим результатом серед усіх державних компаній. Вона чотири роки генерує понад мільярд гривень податків до бюджету і приблизно 100-150 млн грн чистого прибутку у вигляді дивідендів», — наголошує фахівець з макроекономіки Михайло Кухар.

 Михайло Кухар: Агрофонд умисно доводять до банкрутства

Експерти впевнені: для підприємства готують банкрутство, щоб продати за безцінь. Адже приватизація державних об'єктів – один з улюблених пунктів програми міністра Милованова.

Нагадаємо, після того, як Андрія Радченка відсторонили від посади за поданням Милованова, Кабмін призначив виконувати обов’язки керівника «Агрофонду» Івана Баришева, ексменеджера цієї ж компанії часів Януковича. Пан Баришев у 2013-2015 роках був у команді тодішнього голови правління Олександра Кірюка. А той фігурує у справі про розкрадання двох мільярдів державних грошей за попередньою змовою з ексзаступником голови НБУ Борисом Приходьком та посадовими особами «Брокбізнесбанку».

«Новатора» і «реформатора» звільнили, але його справа живе.

Це підтверджують і наміри т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Віталія Шубіна.

Мінекоенерго збирається змінити Наглядову раду ПрАТ «Укргідроенерго», яка оперує великими гідро- та гідроакумулювальними електростанціями (ГЕС та ГАЕС) на Дніпрі та Дністрі.

Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота на цій посаді — уже десять років. Його призначив ще у 2010 році тодішній міністр енергетики Юрій Бойко.

Сьогодні в пресслужбі Мінекоенерго твердять, що лише в лютому цього року отримали контракт Сироти з Наглядовою радою, підписаний в липні 2019-го. Також — що більшість замовлень компанії виконує Консорціум НВО «Укргідроенергобуд», у якого немає конкурентів. Про це пише «Цензор.Нет»

Іншими словами, мінекоенерго підозрює керівництво «Укргідроенерго» в корупції. Хоча жодне судове рішення цього не доводить.

Дивна тенденція: під час кризи, падіння економіки представники Уряду власними рішеннями та кадровою політикою вбивають державні підприємства і доводять найприбутковіші галузі до занепаду та банкрутства.

Другие новости