ПоддержатьУкраїнська

На Дніпропетровщині триває незаконне вивезення піску на «Велике будівництво» – поліція відпускає водіїв

StopCor
StopCor

StopCor

На Дніпропетровщині триває незаконне вивезення піску на «Велике будівництво» – поліція відпускає водіїв

У Дніпропетровській області триває «піщана» епопея. Хоч видобування піску й призупинене, утім, із незаконних кар'єрів вантажівки продовжують вивозити копалини. Про це з місця подій повідомили активісти ВГО «Стоп корупції».

 Масштаби копанки зняли на коптер Фото: СтопКор

«Ми побували у двох місцях. Це Царичанський район – село Китайгород, де орудують нелегали Алмазова — та Петриківський район, село Іванівка, де всім заправляє нелегал Маляр», – повідомляє правозахисник Роман Литвин.

У Царичанському районі активісти зафіксували роботу вантажівок скандальновідомої компанії «Автомагістраль Південь».

«Масштаби незаконного видобування піску в Царичанській ОТГ для «Великого будівництва» вражають. Тут видобувають копалини без жодних дозвільних документів. Сьогодні представники громадськості, журналісти та активісти ВГО «Стоп корупції» завітали сюди та побачили, що на місці працюють вантажівки «Автомагістраль-Південь». Також є навантажувачі, але наразі незаконного вивезення немає», – розповів він.

Там же активісти провели акцію протесту, аби донести до місцевих робітників, що видобування та продаж піску у цьому місці є незаконними.

 Фото: СтопКор

У Петриківському районі робіт із видобування не вели, проте завантажували машини. За цим фактом активісти викликали поліцію, оскільки ще у листопаді 2020 року суд заборонив видобування, а на пісок було накладено арешт.

Водій однієї з вантажівок сказав, що не знав про арешт. Поліцейські, що прибули на місце, його відпустили, зазначивши, що їм показали документи на купівлю піску.

 Фото: СтопКор

«Автомобіль ми не вилучали, ми зафіксували, що він перебував на вказаній території. Нам надали документи про те, що пісок був придбаний. Є кримінальне провадження, я не уповноважена надавати коментарі», – зазначила поліцейська, після чого автомобіль правоохоронців швидко поїхав.

Активісти провели ще одну акцію громадського протесту щодо незаконного видобування та вивезення піску «Автомагістраллю» на «Велике будівництво».

 Фото: СтопКор

Нагадаємо:

  • Дорога Н 31 — автомобільний шлях національного значення. Проходить територією Дніпропетровської та Полтавської областей.
  • З травня 2019 року триває будівництво нової траси першої категорії Дніпро — Решетилівка, яка з'єднає обласний центр з трасою М03. Ділянку траси, прокладену в обхід навколо Петриківки, Лобойківки, Красного та Кобеляк, відкрито у грудні 2020 року.
  • У 2020 році компанія-фігурант понад 60 справ «Автомагістраль-Південь» виграла найбільший у своїй історії тендер – понад 10 млрд грн на будівництво автодороги державного значення Н-31.
  • Як з’ясували журналісти «СтопКору», матеріали на «Велике будівництво» компанія бере з численних нелегальних кар’єрів. Власник земельних ділянок (близько 24), на яких копають пісок, – колишній очільник «Автомагістраль-схід» Дмитро Алмазов. Ця фірма спеціалізується на автошляхових роботах і через бенефіціарів пов’язана з будівельним гігантом «Автомагістраль-південь».
  • Ще одним піщаним місцевим авторитетом був підприємець Анатолій Маляр, який організував незаконний видобуток піску на Дніпропетровщині у промислових масштабах. Крадені копалини йшли на продаж місцевому гіганту «Автомагістраль-Південь», що виконує президентську програму «Велике будівництво».
  • За даними активістів ГО «Стоп корупції», Маляр продавав пісок за ціною 16-20 гривень за тонну. При цьому у тендері зазначена зовсім інша вартість. Відзначимо, що ринкова вартість піску складає 160-200 гривень за тонну.

Другие новости