ПоддержатьУкраїнська

На Полтавщині компанію Вадатурського упіймали на забрудненні річки отрутохімікатами (фото)

StopCor
StopCor

StopCor

На Полтавщині компанію Вадатурського упіймали на забрудненні річки отрутохімікатами (фото)

На тлі епідемії коронавірусної хвороби в Україні загострилася ще одна, менш помітна, але не менш небезпечна "хвороба" — вірус браконьєрства. І поки зелені зони закриті для пересічних українців, яких закликають сидіти вдома та "не шастати", каста обраних продовжує спустошувати та нищити природні багатства. Як компанія олігарха Вадатурського хазяйнує на Полтавщині, порушуючи закони та режим карантину — читайте далі.

Ілюстрація: СтопКор

До редакції "СтопКору" звернулися жителі села Сухорабівка Решетилівського району, що на Полтавщині. Щороку на відпочинок до цієї мальовничої місцевості на березі річки Псел приїздили люди з усіх куточків України, адже це місце славиться чистим повітрям, прозорою водою й гарними краєвидами.

Та ситуація докорінно змінилась із появою в селі представників великого бізнесу — філії ТОВ СП "Нібулон". "Нібулонівська" філія у Сухорабівці була створена 2007 року, на базі колишнього КСП ім.Щорса.

Берег річки Псел Фото: надіслано до редакції мешканцями Сухорабівки

"Наприкінці літа 2006 року про своє бажання орендувати сухорабівські землі заявило ТОВ СП "Нібулон", яке тоді будувало сучасний елеватор у Решетилівському районі. І вже у березні наступного року техніка компанії вийшла на поля Сухорабівки", — ідеться на офіційному сайті компанії.

У "Нібулоні" запевняють: до їхнього приходу на ці землі господарство було занедбане, орендна плата видавалася сільгосппродукцією, а на полях попередні власники вирощували… бур’яни. Нині ж філія "тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування, місцевою громадою, що сприяє покращення іміджу компанії в регіоні".

Дійсно, тісну співпрацю з місцевими органами можна простежити. Наприклад, у декларації сільського голови – дохід від надання філії ТОВ СП "Нібулон" майна в оренду. А у складі Сухорабівської сільради — охоронець та механізатор фірми.

Та чи пішло господарювання "нібулонівців" на користь селу?

За словами місцевих жителів, підприємство дійсно обробляє поля. Але при цьому оприскує їх отрутохімікатами, а воду для цього бере прямісінько з річки Псел — без жодних дозволів. У той час, коли дрібні фермери для забору води роблять свердловини, фірма-мільярдер браконьєрствує, закидаючи у водойму шланги, які потім опускають до бочок із отрутою. При цьому трактори безперешкодно ганяють уздовж річки, руйнуючи берегову лінію.

Фото: надіслано до редакції мешканцями Сухорабівки

Лист із детальним описом та фотофіксацією зазначених фактів свавілля "Нібулону" сільський актив Сухорабівки напередодні Дня Землі, 23 квітня цього року, направив до Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної державної адміністрації. Та на відповідь і реакцію екоінспекторів селяни чекають досі.

А "Нібулон" продовжив вищевказані дії, наче не було нічого: тієї ж доби, 23 квітня, близько 21:25 місцеві активісти зафіксували чергове правопорушення: техніка ТОВ СП "Нібулон" прибула на берег, аби брати воду з річки, як завжди, тільки цього разу — ще й у супроводі охоронців.

Фото: надіслано до редакції мешканцями Сухорабівки

На відео та світлинах, наданих сухорабівцями, видно: берег Псла не має спеціального бетонного під'їзду та майданчика. Замість нього — пляж із величезними коліями, а під’їзд до Псла взагалі фактично розчавлений. На фото потрапила лише мала бочка, проте, як засвідчують місцеві, у "нібулонівців" є ще й більша, яку тягає великий трактор. Добре можна роздивитись і трубу, якою забирають воду, а потім занурюють її ж до бочки з отрутою.

Фото: надіслано до редакції мешканцями Сухорабівки

І все це — попри те, що законодавство забороняє обробляти поля і вносити хімікати після 22-ої години, а в умовах карантину не дозволяється наближатися до водойми ближче, ніж на 25 метрів. Та, як бачимо, для олігархів закон, вочевидь, не писаний, і "Нібулон" дозволяє собі нехтувати загальними правилами і заборонами. Понад те, працівники підприємства спокійно пересуваються без захисних масок.

Коли селяни наблизилися до нічних "працівників", останні почали ховати обличчя від камери, але свою протиправну діяльність не припинили. Не змогли "нібулонівці" й показати жодних дозволів: буцімто всі кабінети пізно ввечері вже зачинені, і вони покажуть документи наступного дня. Тож сільські активісти змушені були викликати поліцію.

Фото: надіслано до редакції мешканцями Сухорабівки

При цьому охоронці, які супроводжували техніку, разом із якою були колишні "копи", зрозумівши, що на місце ось-ось приїдуть поліціянти, дали настанови трактористу, а самі поспіхом поїхали геть. Керманич трактора намагався теж утекти з місця подій, але його заблокували активісти.

Варто відзначити, що місцева поліція відреагувала досить швидко: правоохоронці прибули до ріки й допитали порушника, який виявився трактористом-механізатором ТОВ СП "Нібулон" і повідомив, що наказ брати воду з Псла отримав безпосередньо від директора філії — Валерія Реуцоя.

Фото: надіслано до редакції мешканцями Сухорабівки

Утім, після того, як поліційні машини поїхали, "нібулонівці"… знову продовжили свою справу. Та й наступного дня так і не продемонстрували обіцяних дозволів.

"Це фірма-мільярдер — чому вони не зроблять свердловину, як роблять всі адекватні фермери? Важкі машини "Нібулону" їздять центральною вулицею села вночі, заважаючи людям спати. Ще й руйнують береги річки своїми тракторами та бочками. Вони вирішили, що якщо вирує в світі коронавірус, то ніхто нічого не бачить і не зверне уваги! Вадатурський віддав наказ, а те, що його пайовики отруюються — байдуже. Для нього існує лише Миколаїв, хоча гроші на землі заробляє по всій країні!" — обурюються сухорабівці.

Зауважимо, це далеко не перший випадок, коли компанію Вадатурського ловлять на відвертому порушенні законів та недоброчесному веденні бізнесу.

Захоплення земельних паїв, переділ аграрного ринку та намагання встановити річкову "монополію": ці "корпоративні принципи" роботи агрохолдингу "Нібулон" уже неодноразово ставали темою журналістських розслідувань.

А в селі Лідіївка, жителі якого теж звернулися по допомогу до громадських активістів і медійників, знімальну групу "СтопКору" вісім годин поспіль тримали у заручниках у тамтешній філії "Нібулону".

Загалом ТОВ СП "Нібулон", бенефіціаром якої є "неофіційний куратор" Миколаївщини Олексій Вадатурський, протягом останніх трьох років фігурує у понад 1800 судових справах, з них півтори тисячі — це справи, в яких агрохолдинг виступає відповідачем, в тому числі 60 кримінальних проваджень. Крім того, за даними аналітичної системи YouControl, за останній рік "Нібулон" провів низку операцій з офшорами з так званого "чорного списку ЄС".

Ми продовжимо відстежувати ситуацію на Полтавщині. Сподіваємося, представники обласної екоінспекції та правоохоронні органи відреагують на звернення та відеодокази сухорабівців належним чином. Адже недбале ставлення до довкілля здатне спричинити невідворотні зміни в екосистемах й обернутися катастрофою для цілого регіону.

Другие новости

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Компания депутатов из Тернополя нечестно победила на тендере и получила почти 1 млн грн, — прокуратура

Предоставление телевизионных услуг в Тернополе превратилось в предмет судебного разбирательства после обвинения в сговоре компании, связанной с городским депутатом