ПоддержатьУкраїнська

На Рівненщині чиновники "загубили" мільйони, призначені на сільську медреформу

StopCor
StopCor

StopCor

На Рівненщині чиновники 'загубили' мільйони, призначені на сільську медреформу

Стан української медицини в умовах пандемії коронавірусу не може не хвилювати. Ми вже повідомляли, що попри активне освоєння бюджетних коштів для боротьби з хворобою, навіть столичні клініки виявились неготовими обстежувати пацієнтів як слід. Що ж тоді коїться у провінційних медзакладах? Чи забезпечені вони обладнанням і медикаментами?

До редакції "СтопКору" звернулись жителі села Удрицьк Дубровицького району на Рівненщині. Ще кілька років тому, в рамках реформи сільської медицини, їм пообіцяли нову сучасну амбулаторію.

Амбулаторія в с. Удрицьк

У листопаді 2018 року місцева РДА бадьоро відзвітувала: район – серед лідерів за темпами медреформи, амбулаторію в Удрицьку почали будувати.

Замовником об’єкту став Департамент із питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА. Чиновники провели 2 закупівлі.

Перша відбулась на неконкурентній основі через звіт про укладений договір на виготовлення проектної документації.

Договір на суму майже 154 тис. грн. підписали з ФОПом Кошиним Андрієм Миколайовичем. Цей підприємець, зареєстрований у 2016 році, за три з хвостиком роки переміг у 81-й закупівлі з 83-х, здобувши підряди на суму понад 6 мільйонів гривень. Найбільше контрактів уклав саме з Департаментом із питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА – 13 угод на суму понад 2 мільйони гривень.

Друга закупівля – ще цікавіша. Це відкриті торги на будівельні роботи орієнтовною вартістю понад 5 мільйонів гривень. У ній взяли участь 5 компаній. Одній із них, – ТОВ "Оленвіт", одразу відмовили через відсутність документів. Ще три підприємства були суто "технічними гравцями", адже, по-перше, у них теж не було повного переліку документів, а по-друге, під час аукціону вони взагалі не знижували ціну.

Отже, угоду уклали з ТОВ "ЛІТОС" на 5,2 млн грн з ПДВ. При цьому детального кошторису закупівлі не було. Відповідно до угоди, до 31 грудня 2019 року в Удрицьку мали побудувати амбулаторію та здати її в експлуатацію.

Та найбільше громаду розлютила ситуація з придбанням медичного обладнання. До нашої редакції потрапив документ із кошторисом та специфікацією устаткування, меблів та іншого начиння для удрицького закладу сімейної медицини. Загальна сума – 626 606 гривень із урахуванням транспортних та складських витрат.

Перелік обладнання і загальна вартість

Як бачимо, перелік достатньо великий. У кошторисі передбачили придбання апарату для моніторингу життєво важливих показників із цифровим інтерфейсом вартістю майже 180 тис. грн; холодильник для зберігання вакцин; різні аналізатори, набір тестових матеріалів. Невже медицина у рівненській глибинці нарешті вийде з Епохи Середньовіччя і наблизиться до сучасних стандартів?

Одначе у березні 2020-го мешканці села, які навідалися, до начебто готової до відкриття, амбулаторії, нічого, крім кардіографу на столі, медичних сумок та таблиці для зору на підлозі, не побачили. Свою екскурсію "новітньою амбулаторією" вони зафільмували на відео. Тож в її "готовності" до прийому пацієнтів можете пересвідчитись на власні очі.

Кардіограф на столі та таблиця для перевірки зору на підлозі Фото: скрін
Будівельні роботи тільки-но завершили, а стеля вже пішла плямами і тріщинами Фото: скрін

Утім, і це ще не все. До нашої редакції потрапив інший документ – довідка про об’єми робіт і вартість обладнання аналогічної амбулаторії у сусідньому селі – Людині. Загальна сума закупівлі – трохи вища, ніж в Удрицьку – 5,4 млн грн. Але перелік обладнання – ширший.

Перелік обладнання для амбулаторії в Людині

Порівняємо ціни лише за кількома позиціями. Наприклад, тонометр в Удрицьку обійшовся у 467 гривень, а в Людині – за 380. Електрокардіограф у Людині – 18 920 гривень, а в Удрицьку – 61 682. А от за табличку для перевірки гостроти зору удричани виклали майже у 7 разів більше, ніж сусіди (1402 грн проти 220 грн).

Позатим, як з’ясували аналітики руху "За чесні закупівлі", до прозорості людинського тендеру теж є чимало запитань. Адже переможець торгів "КОЛП Зарічненська міжгосподарська кооперативно шляхо-будівельна дільниця №6" (так само, як один із учасників торгів, якому відмовили), не надав підтверджуючі документи на обладнання, що має у власності.

Тож загальна ситуація з сільською медреформою, на жаль, на сьогодні є плачевною. І поки у всьому світі лікарі намагаються зупинити наступ смертельного COVID-19, в українській провінції платники податків ризикують попрощатися з життям через звичайнісінький грип чи невчасно діагностований інфаркт – за свої ж гроші.

P.S. Редакція "СтопКору" зв'язалась із сільським головою Миляцької ОТГ Рівненської області, до складу якої входить Удрицьк – Федором Хлебовичем. За словами посадовця, сільська рада не має жодного відношення до проведення вищезазначених тендерів, утім обурення громади щодо нестачі обладнання розділяє і, зі свого боку, всіляко сприяла завершенню будівництва амбулаторії. Адже підрядники не квапились і часом їх доводилось "підганяти".

Пан Хлебович також припустив, що внаслідок підвищення вартості будівельних робіт, проєктна документація могла бути відкоригована в частині фінансування закупівлі приладдя. Тож наразі чекаємо на реакцію і пояснення з боку представників Рівненської ОДА, яка виступила замовником об'єкту та уклала відповідні договори.

Другие новости