ПоддержатьУкраїнська

Намили мільйон тонн: на Київщині ІТ-компанія організувала незаконний видобуток піску

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Намили мільйон тонн: на Київщині ІТ-компанія організувала незаконний видобуток піску

ІТ-шники чи браконьєри? У Переяслав-Хмельницькому правозахисники зафіксували незаконний видобуток піску. Зловмисниками, які намили понад мільйон тонн, виявилися представники компанії, що займається інформаційними технологіями. Подробиці розповіла журналістка ІА «Стоп корупції ТБ» Наталія Дігтяр.

Будівлі у стилі Hi-Tech, вишуканий газон та приватна охорона - і все це у фокусі незліченної кількості відеокамер. Базу відпочинку на території села Циблі облаштували для персоналу компанії «МАКПАУ ПРОПЕРТІ», а це 160 осіб, згідно з офіційними даними. Щоправда, за словами місцевих жителів, далеко не всі ІТ-шники працюють «по білому». Та ще й організували незаконний видобуток піску.

«Дивіться, статутний фонд у них 30 млн дол. Це те, що вони показали нам. Всі люди, які там працюють, зареєстровані ФОПами, податків не платять», - зазначає староста Циблівської ОТГ Олександр Палагута.

 Олександр Палагута Фото: СтопКор

Як розповіла журналістка Наталія Дігтяр, відпочинковий комплекс збудували майже впритул до водосховища. За законом, захисна прибережна смуга має бути не менше, ніж 100 метрів.

Тож аби вийти із ситуації, ділки за допомогою земпристрою збільшили берегову зону, організувавши незаконний видобуток піску.

«За попередньою інфомацією компанія ІТ «ТОВ МАКПАУ ПРОПЕРТІ МЕНЕДЖМЕНТ» якимось дивним чином отримала в приватну власність земельну ділянку впритул до самісінької води. На даний час на земельній ділянці побудовано ряд будівель без дотримання екологічного та земельного законодавства. І після того, як були вікриті низка кримінальних проваджень, дані особи з ІТ-компанії вдалися до дій, які б змогли приховати ці злочини. А саме укріплення берегової лінії, щоб штучно збільшити відстань від самої будівлі до зрізу води. Для цього вони застосували гідронамив піску за допомогою земснарядів й намили велику кількість піску, завдавши великої шкоди Канівському водосховищу», - коментує Роман Литвин, правозахисник ВГО «Стоп корупції».

 Роман Литвин Фото: СтопКор

За його словами, фактично перше правопорушення потягнуло за собою низку інших: незаконний намив, перешкоджання у вільному пересуванні громадянам тощо.

«Тобто, після всіх цих фактів, які ми тут зафіксували, нами було викликано поліції, написано заяву. Будемо чекати на реакцію правоохоронців і на розв’язання ситуації», - додає Роман.

Активні дії браконьєрів правоохоронці помітили ще у 2018 році і відразу відкрили кримінальне провадження. Тепер ситуація повторюється, і розпочато чергове провадження за фактом протиправного видобутку піску та нецільового використання надр. На думку експертів, зловмисники намили понад мільйон тонн піску.

Другие новости