ПоддержатьУкраїнська

Народжуйте деінде: тисячі інфікованих породіль Києва можуть залишитися без пологового будинку

StopCor
StopCor

StopCor

Народжуйте деінде: тисячі інфікованих породіль Києва можуть залишитися без пологового будинку

Чотири місяці без зарплат і фінансування: у столиці на межі закриття опинився унікальний медичний заклад, де приймають пологи у жінок з патологіями. Чому у розпал епідемії COVID інфіковані породіллі можуть залишитись без кваліфікованої допомоги? Та до чого тут медреформа? Дивіться у розслідуванні Асі Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=iRSZj1qjqvI&t=101s

Київський центр репродуктивної і перинатальної медицини є унікальним для столиці закладом. Саме тут працює єдине спеціалізоване відділення, яке надає медичну допомогу вагітним з інфекційною патологією, в тому числі з ВІЛ-інфекцією.

«Зараз з'явився COVID, а ми приймаємо пацієнток з вірусними патологіями вже багато років. Це жінки з ВІЛ-інфекцією, гепатитами, з усіма респіраторно-вірусними інфекціями. Це асоціальні жінки, наркозалежні, і їхні діти, відповідно, потребують особливої спеціалізованої допомоги», – розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини Олена Тетеріна.

 Завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини Олена Тетеріна Фото: СтопКор

Лікарі закладу мають багатий досвід допомоги інфікованим породіллям і готові її надавати. Однак чомусь саме зараз медики виявилися непотрібними державі – Центру вже четвертий місяць не надають фінансування і заявляють про його можливу ліквідацію.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року Кабмін схвалив другу хвилю медичної реформи – програму гарантій для всіх видів допомоги, яка мала запрацювати з 1 квітня, а фінансуватися через Національну службу здоров'я. У контексті цієї програми всі медичні установи мали перетворитися на неприбуткові комунальні підприємства та підписати договори з НСЗУ відповідно до розроблених там тарифів. Саме це і стало каменем спотикання для перинатального центру.

 Акція медиків під КМДА Фото: СтопКор

Доведені до відчаю лікарі змушені були вийти на акцію протесту, аби вимагати у столичних депутатів ухвалити рішення про передачу закладу до структури МОЗ. Під час попередньої сесії 23 липня воно так і не було прийняте. Сьогодні Київрада знову розгляне це питання, а під стінами КМДА саме в ці хвилини мітингують медики.

Другие новости