ПоддержатьУкраїнська

У Києві можуть закрити унікальну лікарню, де приймають пологи в жінок з інфекційними захворюваннями

StopCor
StopCor

StopCor

У Києві можуть закрити унікальну лікарню, де приймають пологи в жінок з інфекційними захворюваннями

Друга хвиля медреформи чи геноцид лікарів? У Києві знищують унікальний перинатальний центр, де приймають пологи у жінок з інфекційними захворюваннями. Медики — на межі відчаю, адже вже кілька місяців не отримують платні. Чому держава покинула акушерів напризволяще та через кого ВІЛ-інфіковані породіллі можуть опинитись на вулиці? З’ясовувала Ася Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=iRSZj1qjqvI

Торік у листопаді тодішній Уряд схвалив другу хвилю медичної реформи – програму гарантій для всіх видів допомоги, яка мала запрацювати з 1 квітня, а фінансуватися мала через Національну службу здоров'я.

У контексті цієї програми всі медичні установи мали перетворитися на неприбуткові комунальні підприємства та підписати договори з Нацслужбою здоров'я відповідно до розроблених там тарифів. Однак у цьому виявився чи не найбільший камінь спотикання.

Адже 40 відсотків приміщень Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини наразі закриті на реконструкцію, через що лікарня опинилась у фінансовій пастці.

Міський центр репродуктивної та перинатальної медицини – єдиний заклад у столиці, де приймають пологи у жінок з інфекційними захворюваннями Фото: СтопКор

"Наш заклад понад 20 років працював з вагітними з інфекціями. У зв'язку з тим, що пакети лікування тих пацієнтів, яких ми обслуговуємо, в рази дорожчі за те, що пропонував НЦЗУ, депутати Київради восени прийняли рішення не перетворювати Центр на комунальне неприбуткове підприємство до моменту закінчення реконструкції", – розповідає директор Центру Вячеслав Камінський.

За словами керівника, не перетворений на комунальне неприбуткове підприємство медзаклад не може підписати договори з НЦЗУ, внаслідок чого з 1 квітня цього року має катастрофічну ситуацію з фінансуванням і зараз перебуває фактично у стані самоліквідації.

Заручниками медреформи тут стали не лише майже 400 працівників, а й тисячі породіль з серйозними патологіями – такими як ВІЛ, сифіліс та гепатит.

Протест медиків під КМДА Фото: СтопКор

Вихід з непростої ситуації є: у вівторок, 28 липня, на сесії Київради вчергове буде розглядатись питання про перехід унікального медзакладу під егіду МОЗ. Ухвалення цього рішення лікарі вимагали під час гучної акції протесту КМДА, однак під час минулого засідання 23 липня депутати за нього так і не проголосували.

Тож завтра медики знов прийдуть під стіни установи, аби привернути увагу громадськості та змусити столичних обранців ухвалити життєво необхідне для перинатального центру рішення.

Другие новости