ПоддержатьУкраїнська

Незаконне будівництво ЖК «Sky River 2»: ДІАМ не помічає порушень?

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Незаконне будівництво ЖК «Sky River 2»: ДІАМ не помічає порушень?

У Золочеві на Київщині в рекреаційній зоні під виглядом готелю зводять ЖК «Sky River 2». У відділі продажів квартири вже активно реалізують, а ДІАМ та правоохоронці чомусь не вбачають численних порушень. Хто курує сумнівним будівництвом та до яких фатальних наслідків це може призвести, розслідувала журналістка ІА «Стоп корупції ТБ» Марія Шевель.

 ЖК «Sky River 2» зводять під виглядом готелю Фото: скриншот

Скандальний ЖК «Sky River 2» зводять у Золочеві на вулиці Приозерній, 17. Будує його компанія «Дніпровські хвилі» разом із забудовником «Status Group». Власник девелоперської компанії «Status Group» — скандальний нардеп від «Слуги народу» Андрій Стріхарський.

Будівництво ЖК ведуть із численними порушеннями?

При цьому правоохоронні та контролюючі органи ігнорують кричущі порушення на незаконному об’єкті. За час будівництва було детально проаналізовано дозвільні та інші документи та встановлено низку кричущих порушень:

- нецільове використання земельної ділянки (адже на землях рекреації будується ЖК);

- незаконне зняття верхнього шару родючих ґрунтів;

- незаконне облаштування технічних споруд на набережній;

- не було виконано оцінювання впливу на довкілля;

- дозвіл на будівництво було отримано за сфальсифікованими технічними умовами на під'єднання до інженерних систем водопостачання та водовідведення тощо.

Представники громадської організації «Стоп корупції» більш ніж пів року надсилали до відповідальних інстанцій сотні документів – скарг, звернень та заяв.

Як реагують звернення щодо ЖК «Sky River 2» компетентні органи?

За зверненням громадських активістів, Держекоінспекція здійснили виїзд із метою проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) ТОВ «Дніпровські хвилі» на вказаних земельних ділянках.

 Відповідь ДЕІ Фото: скриншот

В ході перевірки інспектори ДЕІ встановили, що ТОВ «Дніпровські хвилі» веде плановану господарську діяльність, що включає втручання в природне середовище. Відтак підпадає у сферу застосування оцінки впливу на довкілля.

За результатами перевірки Держекоінспекцією було складено Акт, в якому описано виявлені порушення вимог законодавства. Зокрема, йдеться про порушення ст. 3, ч. 3 ст. 17 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

 Витяг з Акту ДЕІ Фото: скриншот

Своєю чергою, Держгеокадастр за зверненням громадської організації «Стоп корупції» теж здійснив заходи державного нагляду (контролю) й склав акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства.

Як повідомили у ГУ Держгеокадастру в Київській області, директора ТОВ «Дніпровські хвилі» Петра Задорожного було притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено стягнення у вигляді штрафів. А саме, за нецільове використання земельної ділянки та незаконне зняття верхнього шару родючих ґрунтів директор компанії-замовника заплатив… два штрафи по 340 грн кожен та 66 977,42 грн нарахованої матеріальної шкоди.

 Відповідь Держгеокадастру Фото: скриншот

Але нецільове використання земельних ділянок та порушення режиму водоохоронної зони не усунуто. А припис про приведення землекористування у відповідність до вимог чинного законодавства України не виконано.

А от ДІАМ України начебто не вбачає підстав для проведення перевірки об’єкту.

«За результатами розгляду звернення, відповідно до прийнятого Комісією рішення, рекомендації щодо обґрунтованості позапланової перевірки та необхідності її проведення відсутні», – йдеться у відповіді на запит ВГО «Стоп корупції», підписаній заступником голови ДІАМ Микитою Барабашем.

 Відповідь ДІАМ Фото: скриншот

За таке дивне рішення 6 членів Комісії проголосували одноголосно!

 Витяг з Висновків Комісії Фото: скриншот

Чому очільник структури ігнорує кричущі факти порушень забудовником та нардепом Стріхарським – лишається питанням. Активісти припускають, що тут може йтися про зацікавленість самого керівника у співпраці з девелопером, тому справа й гальмується.

Іронія полягає в тому, що Андрій Стріхарський був свого часу членом ТСК із питань розслідування корупції в органах Держархбудконтролю. І зараз дуже завзято підтримує ДІАМ і його очільника Семена Кривоноса.

 Андрій Стріхарський Фото: Facebook

Тож чи варто купувати квартири у ЖК «Sky River 2»?

Технічні умови на водопостачання та водовідведення на цьому об’єкті, які були надані замовником на отримання дозволу Держархбудінспекції на виконання робіт, є підробленими. «СтопКор» з’ясував це, звернувшись до Золочівської ОТГ.

Там журналісти запитали, чи надавали вони якісь технічні умови на під'єднання до водопостачання. І місцева влада відповіла: жодних технічних умов на це будівництво вони не видавали.

Тому детальніше аналізуйте всі документи та інформацію про об’єкт перед тим, як вкладати свої гроші в такі забудови. Адже у відділі продажу багато цікавих нюансів можуть просто замовчати. Інформування потенційних інвесторів про можливі ризики у ЖК «Sky River 2» немає, адже у відділі продажу жодних порушень не бачать.

Більше про деталі цього незаконного будівництва дивіться вже незабаром у масштабному розслідуванні «СтопКору». Підписуйтесь на наш ютуб-канал, аби не пропустити, та чекайте на оновлення!

Другие новости